Ivan Begić za Radiosarajevo.ba: Vjerujem da sam pobijedio HDZ-ovog kandidata za potpredsjednika RS

3
A. G. Z.
Ivan Begić za Radiosarajevo.ba: Vjerujem da sam pobijedio HDZ-ovog kandidata za potpredsjednika RS
FOTO: Facebook / Ivan Begić

Kandidat za potpredsjednika bh. entiteta RS iz reda hrvatskog naroda Ivan Begić na Općim izborima bio je danas jedini kandidat iz RS koji je u ulozi posmatrača nadgledao ponovno brojanje glasova u sarajevskoj dvorani Zetri za predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta RS.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba dotakao se izbornog procesa, očekivanja, protukandidata iz HDZ-a, ali i aktuelnog člana Predsjedništva BiH i kandidata za predsjednika RS Milorada Dodika.

Poranio za Sarajevo

"Od 31 kandidata za predsjednika i potpredsjednika RS očito nikog ne interesuje kako protiče proces ponovnog brojanja glasova. Vidio sam samo nekoliko posmatrača pored mene, a tolika se frka digla o neregularnosti izbora. Očekivao sam da neće biti prostora za posmatrače, zato sam danas poranio u Sarajevo da nađem mjesto", kazao nam je Begić.

Muhamed Jusić nakon značajne odluke OIC-a: Ovo je poruka da se neće politički trgovati Srebrenicom!

Muhamed Jusić nakon značajne odluke OIC-a: Ovo je poruka da se neće politički trgovati Srebrenicom!

Jasno je ko će biti predsjednik RS: Je li okončana utrka za mjesto njegovih zamjenika?

Jasno je ko će biti predsjednik RS: Je li okončana utrka za mjesto njegovih zamjenika?

On tvrdi da izbornih nepravilnosti ima, a kao primjer naveo je izborno mjesto u Kozarskoj Dubici gdje su glasali njegova porodica i bliski prijatelji.

"Na nekoliko biračkih mjesta, recimo u Kozarskoj Dubici je glasala moja rodbina i prijatelji, a na stranici Centralne izborne komisije tu imam 0 glasova. To su moji drugari koji mi garantuju da su glasali na tom mjestu. Naravno, mi ćemo poštovati ono što kaže Zakon, a to je da CIK mora objaviti prvo zvanično rezultate nakon čega mi onda imamo pravo žalbe. Prvo ćemo vidjeti kako će ići ovo kontrolno brojanje, odnosno postoje li manja ili veća odstupanja", izjavio je Begić za Radiosarajevo.ba

Iako je na svom Fecebook-u nakon održanih izbora proglasio pobjedu i ustvrdio da je novi potpredsjednik RS iz reda hrvatskog naroda, a u nekim emisijama je također izjavljivao da je potukao protukandidata iz HDZ-a- trenutni rezultati objavljeni na stranici CIK-a pokazuju da se ispred Begića nalazi kandidat HDZ-a Davor Pranjić.

Neupitna pobjeda

"Ja sam proglasio pobjedu za potpredsjednika i po mom mišljenju to nije dovedeno u pitanje, a pogotovo neće biti kad se završi kontrolno brojanje i ono što nije uneseno na stranici CIK-a, a to su glasovi za potpredsjednika RS koji su prispjeli putem pošte. To će napraviti veliku razliku. Bilo je raznih špekulacija, možda je trebalo sačekati da Centralna izborna komisija završi sve procese, pa da kažem:' Ja sam potpredsjednik RS'. Razlika je sada u nekih 50 glasova. Vidjet ćemo hoće li to ostati tako kad se završi ovo brojanje", kazao nam je Begić.

Na kraju je dodao i kako je njegov analitički centar koji mu je dostavljao rezultate s biračkih mjesta i slike zapisnika pokazao 'izborne malverzacije u korist Milorada Dodika'.

Begić je, podsjećamo, nekada bio član PDP-a, no na ovim izborima je učestvovao kao nezavisni kandidat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije