Sjednica / Istražna komisija Parlamenta: Stanje u pravosuđu BiH katastrofalno

07. 12. 2020. u 18:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Na 19. sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH obavljeno je saslušanje sudije Suda BiH i člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Dragomira Vukoje i sudije Osnovnog suda Brčko Distrikta BiH Nedeljka Tabakovića.

Sudija Vukoje u svom svjedočenju pred članovima Privremene istražne komisije iznio je svoje viđenje aktuelnog stanja u pravosudnim institucijama BiH, te naglasio da je u pravosudnim institucijama BIH neophodno izvršiti promjene i reforme koje, kako je rekao, ne mogu biti samo personalne, već institucionalne i sistemske, s ciljem da se dođe do efikasnog i nezavisnog pravosuđa.

Sudija Vukoje, pozivajući se na preporuke Venecijanske komisije, založio se za formiranje Apelacionog suda BiH, što bi, kako je naveo, bila jedna od ključnih reformi za popravljanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Sudija Tabaković u svom svjedočenju pred Privremenom istražnom komisijom stanje u bh. pravosuđu ocijenio je katastrofalnim, upozoravajući da tome doprinose brojne afere čiji su akteri nosioci najvažnjih funkcija u pravosudnim institucijama BiH.

Tabaković se založio za, kako je rekao, temeljite a ne kozmetičke promjene Zakona o VSTV-u, te dodao da je potrebno ograničiti trajanje mandata članovima VSTV-a i predsjednicima sudova u BiH.

U svom svjedočenju sudija Tabaković izrazio je sumnju u funkcionisanje Sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima (CMS), upozoravajući na moguće zloupotrebe i manipulacije tim Sistemom.

Po okončanju saslušanja svjedoka, Komisija je usvojila zaključak da se kompletan tonski zapis svjedočenja sudije Nedeljka Tabakovića dostavi Uredu disciplinskog tužioca na dalje postupanje, uzmajući u obzir da se dio tog svjedočenja odnosi na upotrebu CMS sistema. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA