Istraživali smo: Zašto BiH nema evidenciju o broju preminulih doktora i medicinara?

2
L.S.
Istraživali smo: Zašto BiH nema evidenciju o broju preminulih doktora i medicinara?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Heroji u bijelom od prvog dana saznanja o pojavi koronavirusa, na prvim linijama su borbe protiv najveće pošasti od rata koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu, ali i čitav svijet.

Duge smjene provedene pod zaštitnim odijelima, učestala dežurstva i veliki stres, utjecala su na zdravlje doktora i medinicinskih radnika, od kojih su se mnogi i sami zarazili koronavirusom.

Pokušali smo saznati koliko je tačno preminulo doktora medicine i zdravstvenih radnika u toku pandemije u BiH.

Kontaktirali smo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu gdje su nam kazali da oni ne vode statistiku preminulih, pa smo pokušali sa Ljekarskom komorom KS, Sindikatom zdravstvenih radnika KS, Zavodom za javno zdravstvo FBiH, J.U. Zavodom za javno zdravstvo KS, Zavodom zdravstvenog osiguranja KS i Ljekarskom komorom FBiH.

Nakon brojnih preusmjeravanja poziva i prebacivanja nadležnosti s jednih na druge, dobili smo konkretan odgovor od prim.dr. Haruna Drljevića, donedavnog predsjednika Ljekarske komore FBiH.

“Mislim da odgovor na pitanje koliko je doktora i zdravstvenih radnika preminulo u toku pandemije BiH, nećete dobiti. Nažalost, niko ne vodi evidenciju o tome. Brojni su problemi u zdravstvu jer je politika ušla, a jedan od tih je i što nema adekvatne evidencije”, kazao je Drljević za portal Radiosarajevo.ba i naglasio kako su i iz Hrvatske i Slovenije kolege tražile podatke o broju preminulih zdravstvenih radnika u svrhu istraživanja statističkih podataka, ali iste nisu dobili. 

S druge strane u entitetu RS, evidencija postoji.  

“U Univerzitetskom Kliničkom centru RS od početka pandemije preminula su tri medicinska radnika od posljedica infekcije koronavirusom. Riječ je o dva ljekara i jednoj laborantskoj tehničarki”, potvrdili su iz UKC RS za Radiosarajevo.ba.

Zanimljiva informacija je da svi vode dnevnu evidenciju o broju novozaraženih koronavirosm, ali i broju oporavljenih.

Ali kad je riječ o doktorima i medicinskim radnicima, koji su direktno bili izloženi ovoj zarazi, konačne evidencije - nema! 

Tužno je, ali istinito da brzo zaboravljamo najbolje među nama.

Ovakav pristup i odnos govori samo jedno - teško nama s nama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije