Istražili smo: Zašto su porodilje u Kantonu Sarajevo u decembru dobile umanjen iznos naknade

3
Radiosarajevo.ba
Istražili smo: Zašto su porodilje u Kantonu Sarajevo u decembru dobile umanjen iznos naknade
Foto: Arhiv / Ilustracija

Porodiljama u Kantonu Sarajevo uplaćen je umanjen iznos porodiljske naknade za decembar, nakon što nam se obratilo nekoliko zabrinutih majki sa ovom tvrdnjom, redakcija Radiosarajevo.ba portala istražila je ovu temu. 

Vlada Kantona Sarajevo ranije je donijela odluku kojom su porodilje ostvarile pravo na naknadu u iznosu od 996 KM.

Ali, ovog mjeseca uplata iznosa naknade je bila manja nego prethodnih mjeseci.

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Mladi virtuozi pozivaju na koncert u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, kako bi nam pojasnili razloge po kojem su porodilje dobile manji iznos naknada za decembar. 

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je donio Parlament FBiH, a koji je stupio na snagu 09. oktobra 2022. godine, uredio je pravo na novčanu pomoć za nezaposlene porodilje.

Općina Centar: Važno obavještenje za nezaposlene porodilje

Općina Centar: Važno obavještenje za nezaposlene porodilje

Opštinski organi uprave su imali obavezu da donesu nova rješenja u skladu sa ovim zakonima i to rješenje o ostvarivanju prava na novčanu naknadu umjesto plate i rješenje o ostvarivanju prava na dodatnu pomoć na ime brige i njege djeteta, na osnovu kojih bi se mogla vršiti isplata prava po osnovu porodiljskog odsustva.

Međutim, zbog velikog broja predmeta, Opštinski organi uprave, navode iz Ministarstva, rješenja o ostvarivanju ovih prava objektivno nisu mogli donijeti u propisanim rokovima.

Nakon što opštinski organi uprave dostave Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS navedena prvostepena rješenja na koja nema žalbe, prava po osnovu porodiljskog odsustva će se isplatiti korisnicima/korisnicama, a isplatom će se obuhvatiti retroaktivno i onaj mjesec za koji nije bilo isplate. Želimo napomenuti da su ukupni novčani iznosi po kantonalnom zakonu, po osnovu prava porodilja, ostali na istom nivou, odnosno porodilje će ostvarivati ova prava u ukupnom iznosu od 996 KM", naveli su iz Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije