Hoće li se mijenjati porodiljske naknade za zaposlene i nezaposlene porodilje u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Hoće li se mijenjati porodiljske naknade za zaposlene i nezaposlene porodilje u Sarajevu
Pixabay / Ilustracija

Skupština Kantona Sarajevo danas je usvojila izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom KS, kako bi se isti uskladio sa Zakonom o materijalnoj podršci porodicama s djecom u Federaciji BiH.

"Ono što je bitno istaći je da će se sva prava koja su djeca ranije ostvarivala i koja se odnose na uvećani dječiji dodatak na djecu (djeca bez oba ili jednog roditelja, porodice koje imaju dijete ometeno u fizičkom ili psihičkom razvoju, porodica u kojoj je jedan od roditelja invalid, porodica koja ima dijete oboljelo od karcinoma, šećerne bolesti, leukemije, TBC, celijakije, kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, hepatitisa B i C, epilepsije ili dijete sa poremećajem autističnog spektra, čiji je roditelj korisnik stalne novčane pomoći, te porodica sa troje ili više djece bez obzira na imovinski odnosno prihodovni cenzus) i dalje će ostvarivati po kantonalnom Zakonu, s tim da će im se osnovni dječiji dodatak isplaćivati iz Budžeta Federacije BiH.

Također, kada su u pitanju djeca koja su nakon pohađanja srednje škole nastavila redovno studirati na nekoj od visokoškolskih ustanova, a koja su prema federalnom Zakonu o materijalnoj podršci porodicama s djecom u FBiH izgubila pravo na dječji dodatak, prema kantonalnom Zakonu uvode se u ovo pravo nakon 18. godine života.

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Za gore navedenu namjenu osigurana su dodatna sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo u iznosu od 2,2 miliona KM na godišnjem nivou.

Porodiljske naknade za zaposlene i nezaposlene porodilje ostaju na istom nivou, te u tom segmentu nije došlo do bilo kakvih izmjena", navodi se u saopćenju.

Šta u praksi znače izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa...

Posted by Vlada Kantona Sarajevo on Tuesday, October 4, 2022

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije