Istražili smo: U okolici Sarajeva uskoro će biti postavljeno 6 novih radara

5
A. S.
Istražili smo: U okolici Sarajeva uskoro će biti postavljeno 6 novih radara
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Radari na više lokacija / Ilustracija (Na slici nije radar koji se spominje u tekstu)

Na području Istočnog Sarajeva te opštinama Han Pijesak i Rogatica uskoro će biti postavljeno devet novih stacioniranih radara, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Informaciju je za naš portal potvrdila Vesna Stokanović, glasnogovornica Policijske uprave Istočno Sarajevo, koja je naglasila da su već neki od radara postavljeni na području Vraca, ali da još nisu pušteni u funkciju.

"Na području Istočnog Sarajeva počelo je postavljanje stacionarnih radara, fiksnih kamera za mjerenje brzine kretanja vozila. u ovom trenutku mogu potvrditi da će biti postavljeno, tačno kako ste naveli, devet stacionarnih radara. Riječ je o području šest opština u sastavu grada Istočno Sarajevo i opštinama Han Pijesak i Rogatica", dodala je Vesna Stokanović za portal Radiosarajevo.ba.

Poziv Tužilaštvu BiH zbog Dodika i Stevandića: "Njihove prijetnje potiču nasilje prema žrtvama rata"

Poziv Tužilaštvu BiH zbog Dodika i Stevandića: "Njihove prijetnje potiču nasilje prema žrtvama rata"

Ekipa portala Radiosarajevo.ba bila je na jednoj od lokacija nedaleko od sarajevskog naselja Vraca i uvjerila se da je jedan od radara već postavljen. Naš fotoreporter Dženan Kriještorac zabilježio je i ekskluzivne fotografije. 

Nakon postavljanja stubova uslijedit će instaliranje neophodne tehničke opreme i povezivanje sistema.

"Naravno, prvo ide probni rad radara. Obično taj testni period traje oko 20 dana, nakon čega se radari puštaju u funkciju", dodala je Vesna Stokanović za naš portal.

Kako smo uspjeli saznati ovaj sistem, osim u Istočnom Sarajevu (šest radara), Han Pijesku i Rogatici (tri radara), postavlja se u nekoliko gradova u RS.

Naš fotoreporter snimio ekskluzivne fotografije - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Naš fotoreporter snimio ekskluzivne fotografije

U Banjoj Luci je s radom počeo u septembru prošle godine a za samo 24 sata, prvog dana, devet radara zabilježilo je 321 prekršaj.

"Osim prekoračenja brzine, kamere bilježe i prolazak kroz crveno svjetlo na semaforu", dodali su za naš portal.

Na društvenim mrežama pojavila se i priča da će radari osim kontrole brzine i tablica, snimati i da li vozač razgovara na mobilni aparat tokom vožnje.

"To u ovom trenutku ne mogu potvrditi. No, mogu samo dodati da će svi vozači u Bosni i Hercegovini na vrijeme preko medija biti informisani šta će sve novi radari snimati", dodala je Vesna Stokanović za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije