Istražili smo kako funkcioniše e-Identitet: Evo kako možete otvoriti svoj profil i provjeriti kazne

2
N. Ž.
Istražili smo kako funkcioniše e-Identitet: Evo kako možete otvoriti svoj profil i provjeriti kazne
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Edin Forto

Ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto, zajedno s ministrom pravde Davorom Bunozom i direktorom Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine Almirom Badnjevićem, je ozvaničio početak rada IDDEEA-inog 'digitalnog identiteta' za građane Bosne i Hercegovine.

IDDEEA-in sistem za određene stvari već radi, poput provjeravanja stanja sa (ne)plaćenim kaznama u saobraćaju, te je 'digitalni identitet' najavljen kao veliki korak za građane Bosne i Hercegovine.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba pokušala je otvoriti web stranicu e-Identiteta (koju možete pronaći OVDJE), ali smo odmah imali određene probleme.

Helez: od svih potencijalnih kandidata, BiH je na prvom mjestu kada je u pitanju pristupanje NATO-u

Helez: od svih potencijalnih kandidata, BiH je na prvom mjestu kada je u pitanju pristupanje NATO-u

Stranica se ne otvara adekvatnom brzinom, a čekali smo nekoliko minuta samo kako bi došli do narednog stadija u procesu. Ipak, onda se situacija dosta popravlja.

Kako bi aktivirali svoj 'e-Identitet', građani BiH moraju imati validnu ličnu kartu, a onda slijedi proces registracije. Morate unijeti vaš jedinstveni matični broj (JMBG), e-mail, broj lične karte, te možete unijeti svoj broj telefona, ako to želite. Također, morate dati i lozinku, koju trebate ponoviti.

Ovako izgleda IDDEEA-in 'e-Identitet'
Foto: Screenshot: Ovako izgleda IDDEEA-in 'e-Identitet'

Zatim vam na e-mail dolazi jednokratni kod, koji možete ukucati u roku 5 minuta. Kada to uradite, vaš profil je spreman, s tim da ćete pri svakom ulasku na vaš profil morati da ukucate jednokratni kod koji dobijate na e-mail adresu koju ste unijeli.

Kada uđete u svoj profil, imate mnoge mogućnosti. Jedna od njih je provjera saobraćajnih kazni koje su povezane uz vaše dokumente, te možete pratiti faze postupka izrade putne isprave, lične karte i vozačke dozvole od trenutka podnošenja zahtjeva za izdavanje kod nadležnih organa do uručenja. Isto tako, možete vidjeti sve informacije o vozilima koji u vašem vlasništvu. 

Još će biti potrebno vremena da se ovaj servis usavrši, ali je ovo svakako veliki korak naprijed u digitalizaciji naše zemlje. 

A šta su govorili Edin Forto, Davor Bunoza i Almir Badnjević na promociji 'e-Identiteta' možete pronaći OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije