Istražili smo kako funkcioniše e-Identitet: Evo kako možete otvoriti svoj profil i provjeriti kazne

2
N. Ž.
Istražili smo kako funkcioniše e-Identitet: Evo kako možete otvoriti svoj profil i provjeriti kazne
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Edin Forto

Ministar komunikacija i transporta BiH Edin Forto, zajedno s ministrom pravde Davorom Bunozom i direktorom Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine Almirom Badnjevićem, je ozvaničio početak rada IDDEEA-inog 'digitalnog identiteta' za građane Bosne i Hercegovine.

IDDEEA-in sistem za određene stvari već radi, poput provjeravanja stanja sa (ne)plaćenim kaznama u saobraćaju, te je 'digitalni identitet' najavljen kao veliki korak za građane Bosne i Hercegovine.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba pokušala je otvoriti web stranicu e-Identiteta (koju možete pronaći OVDJE), ali smo odmah imali određene probleme.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Stranica se ne otvara adekvatnom brzinom, a čekali smo nekoliko minuta samo kako bi došli do narednog stadija u procesu. Ipak, onda se situacija dosta popravlja.

Kako bi aktivirali svoj 'e-Identitet', građani BiH moraju imati validnu ličnu kartu, a onda slijedi proces registracije. Morate unijeti vaš jedinstveni matični broj (JMBG), e-mail, broj lične karte, te možete unijeti svoj broj telefona, ako to želite. Također, morate dati i lozinku, koju trebate ponoviti.

Ovako izgleda IDDEEA-in 'e-Identitet'
Foto: Screenshot: Ovako izgleda IDDEEA-in 'e-Identitet'

Zatim vam na e-mail dolazi jednokratni kod, koji možete ukucati u roku 5 minuta. Kada to uradite, vaš profil je spreman, s tim da ćete pri svakom ulasku na vaš profil morati da ukucate jednokratni kod koji dobijate na e-mail adresu koju ste unijeli.

Kada uđete u svoj profil, imate mnoge mogućnosti. Jedna od njih je provjera saobraćajnih kazni koje su povezane uz vaše dokumente, te možete pratiti faze postupka izrade putne isprave, lične karte i vozačke dozvole od trenutka podnošenja zahtjeva za izdavanje kod nadležnih organa do uručenja. Isto tako, možete vidjeti sve informacije o vozilima koji u vašem vlasništvu. 

Još će biti potrebno vremena da se ovaj servis usavrši, ali je ovo svakako veliki korak naprijed u digitalizaciji naše zemlje. 

A šta su govorili Edin Forto, Davor Bunoza i Almir Badnjević na promociji 'e-Identiteta' možete pronaći OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije