Istraga zbog autoputa u BiH koji je naselje podijelio na dva dijela

1
Radiosarajevo.ba
Istraga zbog autoputa u BiH koji je naselje podijelio na dva dijela
Foto: Banjaluka.net / Protesti u Prnjavoru / Arhiv

Europska investiciona banka (EIB) provela je istragu i medijaciju zbog dionice autoputa Banjaluka-Doboj, a o svemu treba podnijeti izvještaj.

To je potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Javnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ koje je gradilo autoput na ovoj dionici.

Banka je finansirala ovu dionicu puta, dugu 35 kilometara koja je koštala 207 miliona eura.

Povod za istragu i medijaciju je prijava mještana Hrvaćani koji tvrde da je autoput podijelio ovo naselje u blizini Prnjavora, u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine, na dva dijela.

Iz Europske investicione banke nisu odgovorili na upit RSE do koji su rezultati istrage.

Istovremeno, u Autoputevima RS odbacuju kritike i ističu kako je Autoput Banja Luka –Doboj, građen u skladu sa "prethodno urađenom studijsko-planskom dokumentacijom i glavnim projektom".

Navode da su o tome, putem javnih rasprava, upoznati i mještani opština, kroz koje ta saobraćajnica prolazi.

U tom javnom preduzeću dodaju kako odbacuju sve "zlonamjerne, neistinite i neutemeljene tvrdnje grupe mještana naselja Hrvaćani, koji već duže vrijeme u javnosti plasiraju priče o navodnom ugrožavanju života ljudi i uopšte opstanka samog mjesta".

O ovoj temi više čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije