I. Sarajevo s Izvorišta Tilava višak vode će usmjeriti ka Sarajevu

Fena
I. Sarajevo s Izvorišta Tilava višak vode će usmjeriti ka Sarajevu
KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo i KP Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo danas će potpisati sporazum o isporuci vode Kantonu Sarajevo.

Potpisivanje ugovora bit će obavljeno u KP Vodovod i kanalizacija u Istočnom Sarajevu, a potpisat će ga Azra Muzur, v.d.direktora VIK-a Sarajevo i Jovan Katić, direktor VIK-a Istočno Sarajevo.

Tim ugovorom će se regulirati međusobni odnosi povodom isporuke dodatnih količina vode za Kanton Sarajevo, čime će biti omogućeno bolje vodosnabdijevanje lokaliteta Hrasno i naselja Donji Kotorac, koji inače imaju loše vodosnabdijevanje jer se nalaze na kraju zone vodosnabdijevanja Stup.

U ugovoru je navedeno da će minimalne količine vode iznositi 5 l/s kontinuiranog dotoka, a maksimalne količine nisu precizirane, jer nakon snabdijevanja dijela grada Istočno Sarajevo s Izvorišta Tilava, višak vode će se usmjeriti prema Sarajevu.

S obzirom na trenutnu situaciju, osigurano je vodosnabdijevanje od 15 do 25 l/s na dnevnoj bazi, sa mogućnošću do 50 l/s u noćnim satima.

Potpisivanjem ugovora o dodatnim količinama vode iz Istočnog Sarajeva, stvaraju se i uvjeti za bolju saradnju dvaju preduzeća.

"To su male količine vode, ali svakako vrlo značajne, jer svaka litra sekundna je dobrodošla u ovom veoma sušnom periodu. Dolazi i bolji hidrološki period, kada se sa sigurnošću može očekivati i popravljanje situacije u normalizaciji vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo",  najavljeno je iz KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije