Istinomjer objavio rezultate istraživanja: "Ovaj saziv Vijeća ministara se ne smije nikad ponoviti"

2
A. G. Z.
Istinomjer objavio rezultate istraživanja: "Ovaj saziv Vijeća ministara se ne smije nikad ponoviti"
Foto: Istinomjer / S današnjeg skupa

Partije koje su u proteklom mandatu bile u Vijeću ministara BiH ni ovog puta nisu prešle procenat od tri posto u potpunosti ispunjenih obećanja, što je gotovo istovjetan rezultat kao i prije četiri godine. Ovo su rezultati monitoringa Istinomjera koji su predstavljeni danas u Sarajevu.

Stranke SDA, HDZ BiH, SNSD, DF i DNS koje su krajem decembra 2019. formirale Vijeće ministara BiH dale su ukupno 209 predizbornih obećanja. Nakon što su tu koaliciju napustile DNS i SBB s datih 11 obećanja, Istinomjer je nastavio pratiti ostale četiri stranke sa 189 obećanja.

Od tog broja u potpunosti je ispunjeno šest, odnosno 3,1 posto, a još pet obećanja odnosno 2,6 posto ocijenjeno je kao ispunjeno većim dijelom.

TI BiH: Samovolja autoritarnog režima u RS uvodi zemlju u opasnu neizvjesnost

TI BiH: Samovolja autoritarnog režima u RS uvodi zemlju u opasnu neizvjesnost

Kako je poručeno s današnje pres-konferencije, protekli mandat Vijeća ministara obilježile su brojne blokade rada državnih izvršnih i zakonodavnih institucija, prvenstveno od strane SNSD-a, te velike nesuglasice koalicionih partnera u pogledu ključnih pitanja u zemlji. Također, može se konstatovati i potpuni zastoj na putu ka članstvu ka EU. Vijeće ministara, kako je istaknuto, najmanje je radilo na ispunjavanju predizbornih obećanja.

Izborna kampanja još nije počela, a stranke već uveliko krše zakon: Zabilježeno 636 nepravilnosti!

Izborna kampanja još nije počela, a stranke već uveliko krše zakon: Zabilježeno 636 nepravilnosti!

"Opća je percepcija javnosti na kraju mandata je da je ovo Vijeće ministara jedno od najneaktivnijih i najlošijih saziva od 1996. pa naovamo. Ovaj saziv Vijeća ministara se ne bi smio ponoviti u ovoj zemlji", kazao je Denis Čarkadžić.

Kada je riječ o Vladi entiteta RS, najviše je obećanja dato u oblasti ekonomije, čak 81, dok je tek po dvadesetak dato u oblasti socijalne politike i državnog uređenja.

Vlada Kantona Sarajevo imenovana je 5. januara, a to je bio treći saziv nakon Općih izbora 2018. godine. Od 134 nerealizovane mjere izdvajaju se izgradnja južne longitudinale, nulte transferzale, izgradnje novog pozorišta, koncertne dvorane i zgrade Uprave policije MUP-a KS, uspostavljanje fonda za nauku.

"Vlada FBiH od 2018. nastavila je djelovati u tehničkom mandatu i bez nekoliko ministara tokom većine mandata, dok su neki ministri mijenjali stranke te su obavljali i po nekoliko javnih funkcija na više nivoa vlasti odjednom", poručeno je danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije