Islamska zajednica otklonila dilemu: Da li se sukobljavaju post i vakcinacija

2
Radiosarajevo.ba
Islamska zajednica otklonila dilemu: Da li se sukobljavaju post i vakcinacija
Arhiv / Enes Ljevaković

Prvi dan ramazanskog posta muslimani su dočekali u posebnim uslovima zbog pandemije.

Iz Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pozvali su ih da se odreknu velikih zajedničkih iftara i namaza zbog epidemioloških preporuka, piše Al Jazeera.

Vjernici imaju i određene dileme u vezi sa postom, koje su takođe uzrokovane pandemijom, a tiču se kombinacije vakcina i posta.

Iz Islamske zajednice BiH su objasnili da nema problema, kada je riječ o vakcinisanju i postu.

"Možemo reći da vakcinacija ide svojim, a post svojim putem. Oni se ne sukobljavaju. Nema smetnje da se primi vakcina, kao i bilo koja druga injekcija tokom posta. Izuzetak je infuzija", rekao je Enes Ljevaković, predstavnik Islamske zajednice BiH.

Podsjetimo da je IZ BiH i ranije napomenula da podržava vakcinaciju stanovništva protiv COVID-a 19, imajući povjerenje u ono što su o tome kazali stručnjaci.

Iz Katoličke crkve su naveli da slijedi nauk Opće Crkve, te da se nikada nije ni pitala cijepiti se ili ne, nego je bilo pitanje o moralnosti korištenja nekih cjepiva protiv COVID-a.

O stavovima IZ BiH i Katoličke crkve, o čemu je portal Radiosarajevo.ba pisao ranije, možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije