Irfan Čengić o kandidaturi za načelnika Starog Grada

2
Radiosarajevo.ba
Irfan Čengić o kandidaturi za načelnika Starog Grada
Foto: Privatni album / Irfan Čengić

Zastupnik Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Kantona Sarajevo i delegat u Domu naroda Parlamenta entiteta Federacije BiH Irfan Čengić nije ni potvrdio, ali ni demantirao da ima ambiciju biti novi načelnik Općine Stari Grad Sarajevo.

On je bio je gost posljednjeg ovosedmičnog izdanja emisije Špica na TV sarajevo, gdje je, između ostalog, govorio i o nasljedniku načelnika Ibrahima Hadžibajrića koji se trenutno nalazi u pritvoru u zeničkom zatvoru.

Na početku je prvo govorio o Skupštini Kantona Sarajevo?

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

"Smatram da bi ta koalicija trebala opstati jer je teško raditi sa 18 zastupnika, to smo vidjeli u prošlom sazivu kada je često zbog nedolaska kolega na sjednice padao kvorum Skupštine KS i to su uvijek iste kolege falile. Mislim da nije pametno izbacivati bilo koga", kazao je Čengić.

Na prošloj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo nije usvojen program rada...

"To je jedna loša poruka prema građanima, iako ja razumijem kolege iz SBiH koje nisu željeli da glasaju za akt kojem je istekao rok do kojeg se trebao usvojiti. Program rada se usvaja prije početka kalendarske godine, mi smo već sada u šestom mjesecu i on još uvijek nije usvojen i nismo mogli uvažiti argumente da trebamo čekati Vladu jer Vlada usvaja svoj program nakon Skupštine Kantona Sarajevo, u roku od deset dana i logično je da Skupština zadaje zadatke Vladi a ne Vlada Skupštini, jer je Skupština iznad Vlade, Skupština je izabrala Vladu, Skupština donosi zakone.

Ja se nadam da će u narednom periodu, junu mjesecu, ponoviti taj program rada i da će on biti izmijenjen, na uvažene kritike i da ćemo imati 18 ruku podrške za program rada kako bi Vlada KS mogla donijeti svoj program rada i kako bi mogli nastaviti efikasnije raditi. Nije to nikakva prevelika katastrofa to je samo ružna poruka", odgovorio je Čengić.

Gradonačelnica Benjamina Karić 'potopila' Lidiju Bradaru, a onda je svoj komentar dao Irfan Čengić

Gradonačelnica Benjamina Karić 'potopila' Lidiju Bradaru, a onda je svoj komentar dao Irfan Čengić

Tokom razgovora za TV SA, Čengić je govorio i o izboru novog načelnika Općine Stari Grad. Naglasio je da prvo građani trebaju odlučiti da li će se uopće birati novi načelnik.

“Nisam političar koji preskače faze”, rekao je Čengić, te dodao: Podržavam borbu protiv kriminala i korupcije, ali poštujem i presumpciju nevinosti. Apsolutno odbijamo da bilo ko, pa i SDP vrši bilo kakav pritisak. Ovo su ipak istraga koju je započeo EUROPOL i koje su se radile već dvije tri godine. Tako da to što tvrdi advokat nikakve veze nema sa zdravim razumom da bilo koja politička stranka bilo šta pritišće”, rekao je Irfan Čengić.

O drugim detaljima iz Skupštine Kantona Sarajevo razgovora sa Irfanom Čengićem pogledajte na linku ispod:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije