Inzko: Uspješne policijske akcije pozitivan signal EU

Radiosarajevo.ba
Inzko: Uspješne policijske akcije pozitivan signal EU
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) Valentin Inzko pozdravio je zajedničku akciju policije.

Pozdravljajući uspješne policijske akcije usmjerene protiv mafije, provedene u Bosni i Hercegovini i Srbiji ove sedmice, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU rekao je da to šalje "pozitivan signal Evropskoj uniji da policijske agencije mogu doprinijeti jačanju vladavine zakona u Bosni i Hercegovini".

Institucionalna korupcija postoji u ovoj zemlji. Zbog toga je od suštinskog značaja da institucije u BiH pokažu da mogu održati stvarnu sigurnost, ukoliko žele da BiH dobije šansu da sustigne druge zemlje u regionu u pogledu liberalizacije viznog režima.

Bosanskohercegovačke vlasti isto tako moraju, bez daljnjeg odlaganja, usvojiti mjere usmjerene na borbu protiv korupcije kako bi ispunili uslove za liberalizaciju viznog režima, saopćio je Pres-ured OHR-a/EUSR-a.

Imena svih uhapšenih članova Elezove grupe

Na teritoriji Srbije slobode su lišeni: Darko Elez, njegova supruga Ratka Močević, njegov otac Miladin Elez, zatim Vladimir Pandurević iz Sarajeva, Vaso Ljubibratić iz Trebinja, Slobodan Pjevac iz Karlovca, svi sa prebivalištem u Beogradu, te Branko Đurić iz Zvornika i Željko Avram iz Foče.

Na teritoriji BiH uhapšeni su Bojan Cvijan (Sipa), Davor Mandić, Muhamed Ramić, Admir Hodžić, Davor Dabić, Vladimir Taušan, pripadnik Јedinice za podršku MUP-a Republike Srpske Istočno Sarajevo, Marko Božičković, svi iz Sarajeva, Saša Vladičić iz Foče, Dragan Јevtović iz Kasindola, obojica sa prebivalištem u Sarajevu, Vladan Parađina iz Sarajeva, sa prebivalištem na Palama, Marko Krajišnik iz Kaknja, sa prebivalištem u Bijeljini, Ljubiša Lalović, Granična policija BiH i Blaško Furtula.

U saradnji sa MUP-om Hrvatske slobode je lišen i Aleksandar Lučić iz Trebinja, sa prebivalištem u Beogradu.

Vezano:
Tužilaštvo BiH: Pune ruke posla
Zbog zloupotrebe CIPS-a uhapšeno osam osoba
Sinhronizirana hapšenja u Istočnom Sarajevu i Beogradu

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije