Inzko: U BiH nikada nije bilo tako dramatične situacije kao što je u ovom trenutku

16
Radiosarajevo.ba
Inzko: U BiH nikada nije bilo tako dramatične situacije kao što je u ovom trenutku
PrtScr / Valentin Inzko

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko dao je duži intervju za austrijski Die Presse.

Inzko je prije odlaska nametnuo dugoočekivani zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici i veličanja ratnih zločinaca što je dovelo do toga da Milorad Dodik blokira institucije i prijeti raspadom države.

"Međunarodna zajednica to uglavnom relativizira. Dodik samo priča i prijeti, ali sada poduzima konkretne mjere. Već je odlučeno da se povuče iz državne agencije za lijekove. Dodik je najavio izlazak iz VSTV-a, OSA-e, UIO, da spomenemo samo nekoliko najava. Iznad svega, međutim, želi osnovati svoju vojsku Republiku Srpsku. Tada bi zemlja imala dvije vojske sa svim njihovim posljedicama. Međunarodna zajednica je nakon 1995. bila neizmjerno uspješna, a stvaranje zajedničke vojske nakon krvavog rata kada su postojale tri vojske vjerovatno je bio njen najveći uspjeh. Dodik je pristao na ono što sada rado negira", kaže Inzko. 

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Na pitanje Die Presse da li najava da RS formira svoju vojsku izaziva strah od novog rata, Inzko odgovara:

"Nikada nije bilo tako dramatične situacije kao što je u ovom trenutku. Zovu me ljudi iz Bosne i pitaju hoće li biti rata i da li zbog toga treba da se sele. Zatim ih smirujem i citiram specijalnog predstavnika SAD Gabriela Escobara koji je ovih dana boravio u Sarajevu. On je javno izjavio da rata neće biti. To znači da je ponovo povećan interes SAD za Bosnu i Hercegovinu i za održavanje mira. Nakon diplomata Matta Palmera i Gabriela Escobara, ministar vanjskih poslova Tony Blinken sada šalje svog savjetnika Dereka H. Cholleta u Bosnu i Hercegovinu. I sve to u roku od dvije sedmice."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije