Inzko poručio Hrvatima u BiH: Možete napraviti Kaliforniju tamo gdje ste većina

5
Radiosarajevo.ba
Inzko poručio Hrvatima u BiH: Možete napraviti Kaliforniju tamo gdje ste većina
Foto: Arhiv / Valentin Inzko

Prava Hrvata u Bosni i Hercegovini treba zaštititi, jer su oni najmalobrojniji konstitutivni narod, ali nema razloga da u sredinama u kojima su oni većina i u kojima suvereno vlada HDZ BiH, stanje ne bude znatno bolje nego što je sada, izjavio je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko. 

"Tamo gdje su Hrvati u većini, poput Hercegovačko-neretvanskog ili Livanjskog kantona, oni si mogu napraviti malu Kaliforniju. Tamo im niko ne smeta, tamo nema puno Bošnjaka, nema Dodika, nema nikoga. Oni mogu tamo sve realizirati",  kazao je Inzko.

On je u intervjuu za Radio Slobodna Europa (RFE) rekao da bi se politički predstavnici Hrvata u BiH trebali da se ugledaju na Bavarsku i Kaliforniju. 

"To je sve moguće i to treba raditi, kao što to radi recimo Bavarska, u Njemačkoj. Bavarska je dio Njemačke, to nije sporno, ali oni imaju svoju ambasadu u Berlinu, a na ambasadi se lijepo vide tri zastave – evropska, bavarska i njemačka zastava. Oni su unutar Njemačke jako uspješna pokrajina, kao što je Kalifornija unutar Amerike uspješna država. To bi sve mogli i hrvatski kantoni, da budu najbogatiji, da imaju najbolje zdravstvo, najbolje škole. To nikome ne smeta", istakao je Inzko. 

Sve što oni rade, tvrdi Inzko, mogli bi kantoni s hrvatskom većinom u Federaciji BiH te bi mogli imati najbolje zdravstvo i najbolje škole, jer to nikome ne bi smetalo.

Komentirajući zahtjeve hrvatskih stranaka za izmjenama Izbornog zakona BiH kojima bi se osiguralo da Hrvati sami biraju svoje predstavnike u tijelima vlasti, pa tako i člana Predsjedništva BiH, te da je i Dragan Čović na isti način izabran prije Željka Komšića (DF).

Inzko je kazao kako potpuno razumije frustracije Hrvata te kako o tome treba ozbiljno razgovarati. No, dodao je kako bi se i Dragan Čović trebao zapitati nije li njegov poraz na izborima prije dvije godine uvjetovan i time da je ostao bez povjerenja dijela hrvatskog biračkog tijela. 

"Hrvati su svakako najmanji od konstitutivnih naroda i, zato što su najmanji, oni trebaju imati malo više da bi se osjećali dobro", zaključio je Inzko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije