Inzko podupire pravosuđe BiH

Radiosarajevo.ba
Inzko podupire pravosuđe BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko održao je danas sastanak s članovima Predsjedništva Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH). 

Tema sastanka je bila rad i aktivnosti VSTV-a BiH te izražavanje podrške međunarodne zajednice ovoj instituciji i daljnjem unapređenju bh. pravosuđa. 

Inzko je istakao da VSTVBiH dobro funkcioniše i da osuđuje neosnovane i nedobronamjerne kritike i napade na ovu instituciju. 

Visoki predstavnik je, uime međunarodne zajednice, dao punu podršku opredijeljenosti VSTV-a BiH da nastavi s reformama i daljnjim aktivnostima na uspostavi odgovornog i efikasnog pravosuđa, te je naglasio da je međunarodna zajednica odlučna da završi svoj posao u BiH i zajedno s domaćim vlastima uspostavi dobre temelje za buduće funkcionisanje pravosuđa. 

„Napadi na VSTVBiH potvrđuju da su VSTV i bosanskohercegovačko pravosuđe na dobrom putu“, rekao je visoki predstavnik, dodajući da povjerenje u VSTV na međunarodnom nivou i u pravosudnoj zajednici konstantno raste. 

Predstavnici Predsjedništva VSTV-a BiH kazali su  da će ova institucija ostati izvan aktualnih političkih dešavanja, poštujući principe nezavisnosti i nepristranosti, te da je njen prioritet uspostava vladavine prava na čemu insistira. 

"Unaprjeđenje rada VSTV-a BiH i bh. pravosuđa je jedini način da se odgovori na učestale napade na ovu instituciju i pravosuđe", istakli su predstavnici VSTV-a, naglašavajući da VSTV od međunarodne zajednice očekuje podršku u segmentu usvajanja zakona kojima se pokušava smanjiti nadležnosti, oslabiti pozicija VSTV-a i ugroziti princip samostalnosti. 

Također je istaknuto da je VSTV spreman za strukturalni dijalog između Evropske unije i Bosne i Hercegovine u sektoru pravosuđa, te da je s tim u vezi osnovao ekspertnu radnu grupu koja će razmatrati sva relevantna pitanja vezana za ovaj dijalog. 

VSTV je spreman da se obračuna sa svim negativnostima u profesionalnoj zajednici, ukoliko pojedinci žele ugroziti nezavisnost pravosuđa od političke vlasti i dnevne politike, zaključili su članovi Predsjedništva VSTV-a. 

Svi učesnici sastanka su se saglasili da nema povratka na prijašnje stanje kada je riječ o pravosuđu u Bosni i Hercegovine, da je neophodno uspostaviti sistem kojim će pravosuđe biti i finansijski nezavisno, da se osuđuje pokušaj smanjivanja kompetencija VSTV-a putem usvajanja određenih zakona, kao i neosnovani napadi i neutemeljene kritike VSTV-a od nekih političkih struktura putem medija, saopćeno je iz Vijeća.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije