Inzko: Izlaznost birača razočaravajuća, Stolac i Mostar sramota za sve

Fena
Inzko: Izlaznost birača razočaravajuća, Stolac i Mostar sramota za sve
/ Fena
Visoki predstavnik Valentin Inzko pozdravio je činjenicu da su građani BiH preuzeli aktivnu ulogu u demokratskom procesu i ostvarili svoje pravo da glasaju na lokalnim izborima u nedjelju.

"Izlaznost manja od 55 posto donekle je razočaravajuća. Ali, važno je da građani nastavljaju igrati aktivnu ulogu u oblikovanju vlastite budućnosti, odlučujući o tome ko će ih predstavljati u lokalnim zajednicama u sljedeće četiri godine", rekao je Inzko.

Komentirajući probleme u općini Stolac, uključujući i nasilne incidente, visoki predstavnik Valentin Inzko je najoštrije osudio takav razvoj događaja.

"Očekujem od svih relevantnih institucija da provedu punu istragu i aktere dovedu pred lice pravde. Ono što se desilo u Stocu je sramota koja utiče na sve, ne samo na one koji su direktno uključeni. To se ne može tolerirati u jednom demokratskom društvu koje teži da prigrli evropske vrijednosti", naglasio je.

Visoki predstavnik također je komentirao činjenicu da su građani Mostara još jednom bili lišeni osnovnog prava da izaberu svoje lokalne predstavnike, saopćeno je iz OHR-a.

"Vodeće političke stranke u Mostaru snose odgovornost za ovo cinično i sramotno nepoštivanje građana Mostara. Njihova je obaveza da nađu rješenje za Mostar. Moraju ga naći, jer ovo pitanje neće samo od sebe nestati", poručio je Inzko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije