Inzko: Čekat ćemo političare do maja, onda ćemo povećati pritisak

Radiosarajevo.ba
Inzko: Čekat ćemo političare do maja, onda ćemo povećati pritisak
Foto: Arhiv / Valentin Inzko

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko kazao je da će međunarodna zajednica dati šansu predstavnicima parlamentarnih stranaka da se dogovore oko izmjena Izbornog zakona BiH do aprila, eventualno do početka maja, nakon čega će, kako je najavio, povećati pritisak, jer neće dozvoliti da se od BiH napravi „slučaj Mostar“.

Upitan zašto „ne presječe“ i bonskim ovlaštenjima nametne izmjene Izbornog zakona BiH, a s obzirom da poljuljana parlamentarna većina u izbornoj godini teško može donijeti ta zakonska rješenja, Inzko je rekao da ne isključuje tu mogućnost.

" Bosna i Hercegovina želi u Evropsku uniju i bilo bi dobro da je ona u stanju da riješi svoje unutrašnje pitanje oko Izbornog zakona. Ne bi bilo dobro da želi tamo da ide, a kod kuće ne može napraviti neki red. To je kontradiktorno. U svakom slučaju, ja trenutačno ne namjeravam da se uključim sa bonskim ovlaštenjima, ali ona naravno uvijek postoje… Znam za Aneks 10, nisam ga zaboravio, samo da znate. Ja sam spreman da učinim puno, ali ono što Vi mislite, ja ću to da učinim na kraju, kada se iscrpe sve mogućnosti, pojasnio je Inzko gostujući u političkom magazinu „Acta“ na TV Alfa 

Dodao je i da se međunarodna zajednica prvenstveno fokusirala na popunjavanje Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine, te da eksperti pokušavaju doći do kompromisa.

"Naravno, kompromis neće zadovoljiti nikoga, ali zdrav kompromis treba prihvatiti", smatra Inzko.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije