Trilaterala / Susret Vučića, Grabar-Kitarović i tri člana Predsjedništva BiH u Mostaru

06. 03. 2018. u 08:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastat će se danas u Mostaru s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Za 12 sati u Uredu hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru najavljen je sastanak Grabar Kitarović, Vučića te trojice članova kolektivnog šefa države Dragana Čovića, Bakira Izetbegovića i Mladena Ivanića.

Protokolom je predviđeno da sastanak predsjedavajućeg i članova Predsjedništva BiH, predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Republike Srbije s ministrom vanjskih poslova BiH, potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Hrvatske i prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Srbije, počne u 13:45 u Hotelu "Mepas".

U 14:25 na zajedničkoj konferenciji za novinare medijima će se obratiti članovi Predsjedništva BiH, te hrvatska predsjednica i srbijanski predsjednik.

Iz Predsjedništva BiH nisu precizirali koje će teme biti predmet razgovora na sastanku u Mostaru.

Uoči trilateralnog sastanka Čović je rekao da očekuje kontinuitet prethodnih razgovora vođenih u Beogradu, a potom i u Zagrebu.

- Očekujem kontinuitet prethodnih razgovora, kako bi na neki način predupredili iskušenja koja su pred nama, zemljama jugoistočne Evrope, kada je u pitanju evropski put i sve što je postavljeno pred nas, a posebno rešavanje medudržavnih pitanja. Tu pre svega mislim na granično pitanje - kaže Čović.

Ovo je, kako kaže, prilika da se kompletna evropska perspektiva zajednički razmotri i vidi kako jedni drugima mogu da pomognu. Čović poručuje i da bi bilo dobro ako bi bošnjački član Predsedništva napravio dobar iskorak prema Srbiji. Nada se da se u Mostaru neće desiti iznenađenje poput onog u Beogradu kad Izetbegović praktično odustao od dogovora. 

Čovic kaže i da će jedna od tema sastanka biti i pitanje granice između Bosne i Hercegovine i Srbije. 

KOMENTARI (1)