Inzko: BiH ima resurse za ubrzanje puta ka EU

Radiosarajevo.ba
Inzko: BiH ima resurse za ubrzanje puta ka EU

Foto: FTV

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić i međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko ocijenili su danas u Sarajevu da postoje kadrovski, materijalni i svi ostali resursi da BiH ubrza svoj put ka Evropi.

Špirić je izjavio novinarima da mu je Inzko prenio jasnu poruku da on želi da to bude rezultat institucija BiH i da u tome BiH može da očekuje njegovu i pomoć OHR-a.

"Volio bih da nam ta pomoć bude što manje potrebna, ali neću se libiti da je zatražim kada osjetim da ona može da znači unapređenje odnosa i ubrzanje puta BiH ka evropskim integracijama" - rekao je Špirić nakon sastanka sa Inckom i dodao da je potrebno uspostaviti prisnu saradnju radi ubrzanja evroatlantskog puta.

Inzko je rekao da je sinoćnja pobjeda Fudbalske reprezentacije BiH bio sjajan primjer kako BiH može da pokrene stvari i pobijedi.

"To je bila važna politička poruka kako se kvalitetom, uz identitet može dalje" - istakao je Inzko, koji se novinarima obratio sa navijačkim šalom BiH oko vrata.

On je naveo da je sa Špirićem razgovarao i o evropskim integracijama BiH, pet ciljeva i dva uslova, državnoj imovini, funkcionisanju države.

"Ovo je bila više protokolarna posjeta. Već za nekoliko dana sastaćemo se, napraviti analizu i razgovarati šta bi mogli da uradimo u dogledno vrijemo i da napravimo male korake, ili čak pola koraka, ali da oni budu u pravom smjeru" - istakao je Inzko nakon susreta sa članovima Savjeta ministara BiH.

rtrs/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije