Inžinjeri pozdravljaju razotkrivanje lažnih diploma

1
Radiosarajevo.ba
Inžinjeri pozdravljaju razotkrivanje lažnih diploma

Povodom učestalih medijskih informacija o sudsko-policijskim aktivnostima usmjerenim na razotkrivanje lažnih diploma na sve većem broju univerziteta širom Bosne i Hercegovine, rukovodstvo Inžinjerske komore Federacije Bosne i Hercegovine je razmatralo tu problematiku i pozdravlja te aktivnosti.

Međutim, tvrde kako su svjesni da, bez obzira na ta pozitivna dešavanja, sudski procesi mogu trajati godinama dok donesu rezultate, a za to vrijeme naše društvo, a prije svega javne kompanije i organi javne uprave, ostat će vođeni (u pogrešnom smjeru) od ljudi s lažnim te samim time i nevažećim diplomama.

"Osobe koje su spremne kupiti diplomu i na osnovu iste napredovati, spremne su na sve samo da bi očuvale poziciju, a u nedostatku znanja za poziciju koju obnašaju u pravilu postaju poslušnici koji odobravaju sve samo da ostanu na svom mjestu što neminovno donosi štetu nađem društvu. Ova pojava je posebno prisutna u javnim kompanijama i upravama", ističu iz IK FBiH.

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Prvomajski praznici u BiH: Provjerili smo kakve su trenutne cijene mesa

Komora poziva Vladu FBiH, vlade svih 10 kantona, kao i gradske i općinske uprave da donesu uredbu kojom se diplome sa univerziteta nad kojim se provode policijsko tužilačke istrage i protiv kojih se vode sudske procesi označe i definiraju kao nevjerodostojne.

Zatim da istom uredbom nalože da se od uposlenika na rukovodećim mjestima u javnim, kantonalnim, gradskim i općinskim kompanijama, agencijama i upravama odmah zatraži da stave svoje mandate na raspolaganje u roku od sedam dana a ako to ne učine da ih se smijeni s navedenih dužnosti.

Podignuta optužnica: Godinama izdavali lažne diplome, naplaćivali 1.500 KM i više

Podignuta optužnica: Godinama izdavali lažne diplome, naplaćivali 1.500 KM i više

"IK FBiH je svjesna osjetljivosti ove problematike u pravnom pogledu. Upravo stoga, nakon njihovih razrješenja, potrebno je provesti pojedinačne procese u redovnim procedurama, a za svaku osobu sa diplomom koja je proglašena nevažećom pojedinačno odrediti pravni ishod.

Pozivamo i medije da prate rad i istraže odluke takvih direktora i rukovodilaca te o tome izvijeste javnost. Pozivamo i OHR da ohrabri vlade i upravna tijela da krenu u tom pravcu - navodi se u saopćenju IK FBiH.

Komora, kako dodaju, u ime više od 1.000 članova, nudi svoju pomoć u analizi kvaliteta rada univerziteta koji su predmet istraga i sudskih procesa, ali i drugih univerziteta za koje se sumnja da rade protivno zakonu i na štetu države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije