Interpol povukao srbijansku potjernicu protiv Selima Bešlagića

Radiosarajevo.ba
Interpol povukao srbijansku potjernicu protiv Selima Bešlagića
Foto: AA / Selim Bešlagić

Ratni gradonačelnik Tuzle Selim Bešlagić ponovo je slobodan čovjek! Nakon 13 godina Bešlagić može napustiti teritoriju Bosne i Hercegovine, jer je centrala Interpola iz Lyona potvrdila da on više nije predmetom potjernice ili difuzije.

Ovu informaciju za Radiosarajevo.ba potvrdio je sam Bešlagić.

Odluka je donesena sredinom jula, a Bešlagić je ovih dana dobio dokumente koji to i potvrđuju. 

Selim Bešlagić: Ja nemam druge države osim Bosne!

Podsjetimo, Srbija je protiv Bešlagića i drugih podigla optužnicu i raspisala crvenu potjernicau u vezi sa slučajem "Tuzlanska kolona".

Na osnovu te crvene potjernice srbijanskog Interpola 14. maja 2007. godine na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" uhapšen je heroj odbrane Tuzle Ilija Jurišić koji je poslije dugogodišnje golgote prije tri godine pravomoćno oslobođen svih optužbi, ali je njegovo zdravlje ozbiljno narušeno.

"Srbija je, kao što je poznato, podigla optužnicu protiv 'Jurišića i ostalih'. Nakon što je Ilija oslobođen, mi smo mislili da je sve to završeno, ali Srbija je i dalje držala na snazi i optužnice i potjernice. U međuvremenu, protiv ostalih osoba u predmetu potjernice su povučene, ali su ostale na snazi protiv mene i Meše Bajrića (načelnik Stanice javne bezbjednosti u Tuzli od 1986. do 1997. godine). Angažovali smo dobrog advokata i poslije provedenog postupka smo zvanično dobili pismo u kojem nas obavještavaju o okončanju postupka i povlačenju potjernica", rekao je Bešlagić za naš portal.

Dodaje kako je sretan zbog činjenice da je konačno slobodan čovjek, ali više zbog toga što je na međunarodnom nivou potvrđeno da 15. maja 1992. godine u Tuzli nije bilo nikakvih zločina i da se Tuzla tog dana branila od agresije.

"Ja sam 13 godina bio zarobljen u BiH. Naša država nije radila svoj dio posla. Ali sada sam slobodan čovjek i pao mi je kamen sa srca. Ovih dana sam to i testirao jer sam boravio u Hrvatskoj. Što je, ponavljam, posebno važno - u Tuzli 15. maja nije bilo zločina i Tuzla se branila", zaključio je Bešlagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije