Institutu za javno zdravstvo RS uručena donacija za borbu protiv koronavirusa

0
Anadolija
Institutu za javno zdravstvo RS uručena donacija za borbu protiv koronavirusa
Foto: AA / Donacija

Predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini u saradnji sa misijom EUFOR-a u BiH donirali su danas zaštitne maske i jednokratna odjela Institutu za javno zdravstvo entiteta RS ukupne vrijednosti oko 140.000 eura namijenjene za borbu protiv koronavirusa.

Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, prilikom predaje donacije kod Univerzitetsko-kliničkog centra u Banja Luci rekao je da se radi o preko 400.000 maski i oko 20.000 zaštitnih odjela.

"Ova oprema ide namjenski zdravstvenim radnicima", kazao je Sattler i dodao da je važno biti dobro pripremljen obzirom da se i dalje bilježi porast broja zaraženih.

U pitanju je dio ukupne pomoći Evropske unije vrijednosti preko sedam miliona evra za nabavku medicinske opreme.

Donacija - undefinedFoto: AA: Donacija

"Namjera je bila da osiguramo da oprema i pomoć dođe zaista u sve dijelove BiH pa samo pomoć uručivali u Mostaru, Konjicu, Sarajevu, Banjaluci...", kazao je Sattler.

Naglasio je da je pored pripravnosti zdravstvenog sektora važno da i građani odgovorno prate sve preporuke nadležnih tijela i stručnjaka, da budu disciplinovani u što većoj mjeri jer što više budu disciplinovani manje će biti pacijenata u bolnicama širom zemlje i manje smrtnih slučajeva.

Generalmajor Reinhard Trischak, komandant EUFOR-a, rekao je da je ovo najbolji primjer da pokažu da Evropska unija i EUFOR na najbolji način pružaju podršku lokalnim vlastima.

"Ponosni smo da možemo logistički da podržimo napore EU da na pravi način isporučimo opremu koja je dovezena", kazao je on.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, zahvalio se u svoje ime i u ime Instituta za javno zdravstvo RS-a EU na ovoj značajnoj donaciji.

"Ne smijemo zaboraviti da će upravo ova donacija biti usmjerena zdravstvenim radnicima, osobama koje najveći dio vremena provode sa pacijentima pozitivnim na prisustvo virusa korona. Cjelokupna donacija će biti raspoređena u zdravstvene ustanove širom RS-a po prioritetima", kazao je Zeljković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije