Institut za nestale osobe BiH: U Banovićima ekshumirani posmrtni ostaci jedne žrtve

0
BIRN - Detektor.ba
Institut za nestale osobe BiH: U Banovićima ekshumirani posmrtni ostaci jedne žrtve
Foto: Institut za nestale BiH / Ekshumacija u Banovićima

Nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su na mikrolokalitetu Seona, koji se nalazi u zaseoku Delići u općini Banovići, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Posmrtni ostaci su pronađeni na površini terena, a uz njih je pronađeno i nešto odjeće.

Glasnogovornica Instituta Emza Fazlić navodi da nemaju operativnih podataka o periodu stradanja ove žrtve, ali dodaje da su na jedan kilometar od ove lokacije ranije također pronađeni posmrtni ostaci.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

"Pretpostavlja se da bi, ako se pokaže tačnim, to bila žrtva iz 1992. godine, ali ipak moramo sačekati ovu zvaničnu DNK identifikaciju kako bismo sa sigurnošću mogli govoriti o identitetu žrtve", objašnjava Fazlić.

Kako se navodi u saopćenju Instituta, nakon ekshumacije, posmrtni ostaci su prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli, gdje će biti izvršena njihova kriminalistička i sudsko-medicinska obrada, a istovremeno će se izuzeti i koštani uzorci s ciljem identifikacije žrtve uz pomoć DNK metode.

Ekshumacijom je, prema naredbi Državnog suda, rukovodilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, a u njoj su učestvovali i istražitelj Instituta, vještak sudske medicine, pripadnici Policijske stanice Banovići i radnici Komemorativnog centra Tuzla, navode iz Instituta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije