Inspektori na terenu: Prodavao pelet po cijeni višoj od 561.60 KM

0
Radiosarajevo.ba
Inspektori na terenu: Prodavao pelet po cijeni višoj od 561.60 KM
Foto: Pexels / Ilustracija

U predmetu kontrole temeljem Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet ("Službene novine FBiH", broj: 90/22), Federalni tržišni inspektorat je u subotu, 12. novembra 2022. godine, izvršio 26 inspekcijskih nadzora kod proizvođača i prometnika peleta FBiH.

Tom prilikom, kod jednog (1) subjekta nadzora utvrđeno je prekoračenje propisane cijene od 561,60 KM. Kod četiri (4) subjekta kod kojih je pelet zatečen u prodaji, nije bilo odstupanja od propisane cijene, dok kod ostalih kontrolisanih subjekata pelet nije zatečen u prodaji.

U nadzorima je prvog dana primjene Odluke učestvovalo svih 13 federalnih tržišno-turističko-ugostiteljskih inspektora, a od subote su putem web obrasca za prijavu nepravilnosti zaprimljene tri (3) prijave građana o neusklađenim cijenama peleta.

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Majke Srebrenice primile Ukrajinke u Potočarima: Razgovarale o gubitku najmilijih

Od danas ista cijena peleta u cijeloj BiH: Saznajte kako prijaviti svakoga ko ga prodaje skuplje

Od danas ista cijena peleta u cijeloj BiH: Saznajte kako prijaviti svakoga ko ga prodaje skuplje

Podsjećamo, za realizaciju i nadzor nad provođenjem Odluke zadužene su federalne i kantonalne tržišne inspekcije, temeljem Zakona o kontroli cijena ("Službene novine FBiH", broj: 2/95 i 70/08).

Federalna uprava za inspekcijske poslove nastavlja intenzivno vršenje nadzora nad primjenom ove Odluke i u narednim danima.

Iz inspektorata pozivaju sve proizvođače i prometnike peleta da koriguju cijene u skladu s Odlukom Vlade FBiH, kako ne bi bili predmet sankcionisanja.

"Molimo građane da prekoračenje propisane cijene peleta koja je ograničena na 561,60 KM (480 KM plus PDV) u maloprodaji prijave putem:

  • kontakt forme 'Prijavi nepravilnost' na web stranici FUZIP
  • telefona za prijave 033 / 22 66 44 (otvoren 24 sata)
  • e-maila info@fuzip.gov.ba
  • poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo", saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije