Od danas ista cijena peleta u cijeloj BiH: Saznajte kako prijaviti svakoga ko ga prodaje skuplje

2
Radiosarajevo.ba
Od danas ista cijena peleta u cijeloj BiH: Saznajte kako prijaviti svakoga ko ga prodaje skuplje
Foto: EASAC / Pelet i drva / Ilustracija

Odluka Vlade Federacije BiH o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet stupila je danas na snagu.

Ovom odlukom propisana je najviša prodajna cijena peleta, koja ne može prelaziti 561,60 KM (480 KM plus PDV) u trgovini na malo, po toni u svim pakovanjima.

"Razlog za propisivanje ove mjere je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih proizvođača i trgovaca peletom, zaštita ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdjevenosti tržišta. Također, donošenjem ove odluke omogućava se prevazilaženje trenutnih poremećaja na tržištu peleta i postizanje kompromisnih rješenja kojim će se obezbijediti kako održivost poslovnih subjekata iz oblasti drvoprerade, tako i pristupačnost visine cijene za domaće stanovništvo", saopćeno je danas iz Vlade FBiH.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Od subote pelet do 560 KM, prijavite svakog ko ga prodaje skuplje

Od subote pelet do 560 KM, prijavite svakog ko ga prodaje skuplje

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici, a na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem najvišeg nivoa cijena za pelet.

Za realizaciju i nadzor nad njenim provođenjem zadužene su federalna i kantonalne tržišne inspekcije. Stoga su iz Federalne uprave za inspekcijske poslove od danas najavili usmjerene pojačane nadzore proizvođača i prometnika peleta u FBiH.

Ova odluka Vlade Federacije BiH objavljena je jučer u Službenim novinama Federacije BiH, a stupila je na snagu danas, 12. novembra 2022. godine, što znači istog dana kao i u
RS-u.

"S obzirom na činjenicu da je Bosna i Hercegovina jedinstveni ekonomski prostor istovremenim stupanjem na snagu ovih odluka u cijelosti se omogućava sinhronizirano postupanje u oba entiteta, ravnopravan tretman poslovnih subjekata i zaštita
potrošača u Bosni i Hercegovini", dodaje se.

Kako prijaviti skuplji pelet?

Iz inspekcije su naveli da svako prekoračenje propisane cijene peleta, koja je ograničena na 561,60 KM (480 KM plus PDV) u maloprodaji, građani mogu prijaviti prijave putem:

• kontakt forme "Prijavi nepravilnost" na web stranici FUZIP
• telefona za prijave 033 / 22 66 44 (otvoren 24 sata)
• e-maila info@fuzip.gov.ba
• poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije