Inicijativa za Stolac predala urgenciju Tužilaštvu BiH i VSTV-u

Fena
Inicijativa za Stolac predala urgenciju Tužilaštvu BiH i VSTV-u
Inicijativa za Stolac predala je danas Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, kao i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) te Uredu disciplinskog tužioca u VSTV-u urgenciju .

To je urađeno zbog toga što  Tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona nije preduzelo ništa na osnovu prijava koje je ova inicijativa podnosila i prije te poslije izbora u Stocu.

"Tužilaštvo HNK-a je po hitnom postupku uzelo u razmatranje prijave vezane za incident koji se desio na dan izbora, a nije reagiralo na prijave kojima je Inicijativa za Stolac ukazivala i prije izbora na nepravilnosti u radu Općinske izborne komisije, uključujući i neažurirane biračke spiskove na kojima je bilo i imena umrlih osoba", rekao je novinarima advokat Inicijative za Stolac Mujo Gec.

Smatra da ima osnova za djelovanje Tužilaštva BiH u ovom slučaju.

Član Inicijative za Stolac Haris Baljić rekao je, kao i advokat Gec, da očekuje u narednim danima, možda i sutra, da Centralna izborna komisije BiH donese odluku, vjerovatno o ponavljanju izbora u Stocu, prekinutih 2. oktobra, na dan lokalnih izbora u cijeloj BiH.

Baljić smatra da eventualno skidanje s izborne liste imena Salmira Kaplana, kandidata Inicijative za načelnika Stoca, ne bi bila dobra opcija jer bi to, po njegovim riječima, značilo samo "namještanje da pobijedi HDZ".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije