Industrijski div obustavio proizvodnju u FBiH, otpustio sve radnike: Bez posla ostalo 110 ljudi

5
Radiosarajevo.ba
Industrijski div obustavio proizvodnju u FBiH, otpustio sve radnike: Bez posla ostalo 110 ljudi
Foto: Capital / Metallhege Silicon

Fabrika silicijuma Metallhege Silicon Mrkonjić Grad, koja je prije deset mjeseci obustavila proizvodnju, otpustila je sve radnike u radnoj jedinici u Jajcu, potvrdila je direktorica ove kompanije Jelena Kuridža.

"Informacija o otpuštanju 110 radnika je nažalost tačna i odnosi se na našu fabriku silicijuma u Jajcu. Proizvodnja je obustavljena prije 10 mjeseci. Kroz sav taj period pokušavali smo naći rješenje za visoku cijenu električne energije u poređenju sa onom koju plaćaju evropski konkurenti, kako u FBIH, tako i u RS", kaže Kuridža.

Tokom perioda zastoja, tvrdi Kuridža, odnosno za svih 10 mjeseci od kada je obustavljena prozivodnja, kompanija nije otpuštala radnike i izmirivala je sve ugovorne obaveze.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

"Paralelno smo vodili pregovore sa nadležnim elektoprivredama i vladama oba entiteta, s ciljem stvaranja uslova za pokretanje proizvodnje. Imajući u vidu da u FBIH nismo naišli ni na minimum razumijevanja od strane nadležnih institucija na višim nivoima, nismo imali izbora nego da uđemo u proceduru otpuštanja radnika u Jajcu, nakon 19 godina kontinuiranog poslovanja 'Metalleghe' grupacije u tom gradu", kaže Kuridža za Capital.

Kuridža je dodala da se planira pokretanje proizvodnje u centrali u Mrkonjić Gradu i to do kraja decembra ove godine.

Gigant stiže u BiH: Fabrika već izgrađena, posao za 500 ljudi

Gigant stiže u BiH: Fabrika već izgrađena, posao za 500 ljudi

"Pronađeno je prelazno rješenje, tako da će fabrika u Mrkonjić Gradu pokrenuti proizvodnju krajem decembra 2023. godine, odnosno nakon što se obave sve potrebne pripreme", rekla je Kuridža.

Kazala je da je ova kompanija tokom 2022. godine bila na listi 10 najvećih izvoznika iz BIH, da je ostvarila saradnju sa preko 200 privrednih subjekata u RS i isto toliko u FBIH, ali da opredjeljenja vlada da ignorišu probleme privrede šalju veoma jasnu poruku svim trenutnim i budućim investitorima u BIH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije