Inzko: Dodiku zabraniti putovanja u sve zemlje UN-a zbog veličanja ratnih zločinaca!

13
Radiosarajevo.ba
Inzko: Dodiku zabraniti putovanja u sve zemlje UN-a zbog veličanja ratnih zločinaca!

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko danas je izjavio da bi član Predsjedništva BiH Milorad Dodik do majskog zasjedanja Vijeća sigurnosti UN-a trebalo da bude suočen sa zabranom putovanja u sve zemlje Evropske unije, kao i sve zemlje UN-a, ako u međuvremenu ne preimenuje naziv Studentskog doma na Palama, koji nosi ime haškog osuđenika Radovana Karadžića.

Navodeći da je već u Vijeću sigurnosti UN-a izvještavao o veličanju ratnih zločinaca, Inzko je kazao da je 11. jula ove godine u Srebrenici, pozvao Dodika da ukloni ploču sa posvetom Karadžiću ili preimenuje naziv studentskog doma, u kome žive i odrastaju buduće generacije.

"Kao što je njemački ministar spoljnih poslova rekao - u civilizovanoj Evropi nema mjesta za one koji veličaju ratne zločince. Nema mjesta za one koji ne dijele evropske vrijednosti", istakao je Inzko pred Vijećem sigurnosti UN-a, objavljeno je na zvaničnoj stranici OHR-a.

On je dodao da, poput zakona o zabrani negiranja Holokausta, treba donijeti zakon o zabrani negiranja genocida.

Inzko je naveo da je veoma zabrinjavajuće da 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma neki političari u BiH još ignorišu osnovne evropske vrijednosti.

Inzko je dodao da je najnoviji primjer veličanja ratnih zločinaca zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika od 16. septembra 2020. godine da Predsjedništvo BiH minutom tišine oda poštu i izrazi "poštovanje" osuđenom ratnom zločincu Momčilu Krajišniku, koji je preminuo prethodnog dana.

"Taj isti političar, Dodik je na Palama, u blizini Sarajeva, prije nekog vremena otvorio studentski dom u čast osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, kojeg je Haški tribunal osudio na kaznu doživotnog zatvor", istakao je Inzko.

Na sličan način, naglasio je, prije nekoliko godina, Dario Kordić, koji je odslužio zatvorsku kaznu od 12 godina zbog počinjenih ratnih zločina, poslije puštanja iz zatvora, dočekan srdačnom dobrodošlicom, u organizaciji jedne političke stranke, a u jednoj katoličkoj crkvi za njega je održana misa zahvalnica.

"To je neprihvatljivo", naveo je visoki predstavnik u BiH. 

Kompletan izvještaj možete pročitati na stranici OHR-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije