Imena 'procurila' u medije: Ko su tajni eksperti OHR-a koji se bave pitanjima imovine?

2
Radiosarajevo.ba
Imena 'procurila' u medije: Ko su tajni eksperti OHR-a koji se bave pitanjima imovine?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Šta je zadatak OHR-ove radne grupe?

Tajni ekperti Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini, koji se bave pitanjima imovine, navodno više nisu tajni.

ATV tvrdi da su u timu koji je sazvala kancelarija za pravna pitanja OHR-a bivši pravobranilac BiH Mlađen Mandić, sarajevski profesor Miloš Trifković, ali i dekanesa pravnog fakulteta u Zenici Larisa Velić.

Mandić, inače kadar SDS-a, nije htio komentirati medijima ove navode.

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Scholz i Macron se sastaju pred dolazak Xi Jinpinga u Pariz

Isti izvor navodi kako je dio tima trebalo da bude bivši ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović, ali je nakon prvog sastanka napustio grupu: "Ja sam jednostavno shvatio da će moje dalje učešće biti potpuno nepotrebno, nesuvislo, i da nema ja šta tu da radim jer neće doći do bilo kakvog rješenja o kompletnoj situciji i zbog toga sam odmah nakon te prve sjednice izašao i napustio tu radnu grupu."

Podsjetimo, ove sedmice održan je treći sastanak stručnjaka za pitanje državne imovine koje je okupio OHR, uz podršku Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Radna grupa formirana je sa zadatkom da prikupi set stručnih mišljenja i informacija kako bi Parlamentu BiH pružila pomoć u rješavanju pitanja državne imovine, a očekuje se da bi preporuke mogle biti proslijeđene državnoj skupštini BiH već krajem ljeta ili početkom jeseni.

OHR komentirao pitanje državne imovine: "Na odluku bh. dužnosnika čeka se 28 godina"

OHR komentirao pitanje državne imovine: "Na odluku bh. dužnosnika čeka se 28 godina"

Planirano je da Radna grupa svake dvije sedmice održava redovne radne sjednice, na kojima vrši procjenu različitih tehničkih i pravnih aspekata vlasništva, korištenja i upravljanja državnom imovinom, te analizu različitih modela upravljanja imovinom, uključujući i primjere iz međunarodne prakse.

Prihvatljivo i održivo rješavanje pitanja raspodjele imovine između države i drugih nivoa vlasti jedan je od pet ciljeva koje je Vijeće za provedbu mira utvrdilo u okviru Programa 5+2, ali na odluku institucija BiH i bh. političara kojom bi se riješilo pitanje državne imovine čeka se već 28 godina, podsjećaju iz OHR-a.

Probosanske stranke: Državna imovina ne smije biti predmet bilo kakve političke trgovine

Probosanske stranke: Državna imovina ne smije biti predmet bilo kakve političke trgovine

Pitanje državne imovine ponovo je aktuelizirano nakon što su predstavnici vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu RS počeli knjižiti državnu imovinu na entitet iako se to strogo protivi odlukama Ustavnog suda BiH koji je već u nekoliko presuda jasno naglasio da je pitanje državne imovine u nadležnosti države te se ono može rješavati samo u okvirima Parlamentarne skupštine BiH.

U opisu državne imovine, koji je dao Ustavni sud BiH, jasno stoji da državna imovina ne podrazumijeva samo skup nekretnina koje služe javnoj vlasti, nego je državna imovina i "javno dobro" (morska voda, morsko dno, riječna voda, riječna korita, jezera, planine i druga prirodna bogatstva, javna i prometna mreža, prometna infrastruktura), koje prioritetno služe svim ljudima u državi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije