Imamović o mogućoj krađi Čajničkog evanđelja: "Ništa neuobičajeno za nas"

7
A. G. Z.
Imamović o mogućoj krađi Čajničkog evanđelja: "Ništa neuobičajeno za nas"
Arhiv / prof. dr. Enver Imamović

Vijest da trenutno nije poznato gdje se nalazi nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine- čuveno Čajničko evanđelje uzburkala je javnost te je ponovno pokrenuto pitanje zaštite kulturnih dobara u našoj zemlji.

Brojna bosanskohercegovačka blaga pokradena su iz naše zemlje u minulim stoljećima, a posebno u toku agresije 1990-ih, a kako je za portal Radiosarajevo.ba kazao profesor emeritus Enver Imamović, vijest da je ista sudbina zadesila i čuveno Čajničko evanđelje, srednjovijekovni rukopis "je još jedna u nizu koje nam stižu svaki dan o krađi nacionalnih blaga".

"To nije ništa neuobičajeno za nas, nažalost. Već dugi niz godina, posebno u ratu, poslije rata pa sve do današnjeg dana, stalno stižu vijestu da se uništava nacionalno blago, stećci i ostaci starih gradova. To je toliko pokradeno da su mi tokom rata iz evropskih gradova stizale informacije od naših ljudi da je žalosno kako se rasprodaje bosansko blago po pijacama", kazao nam je Imamović.

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

EUFOR uputio važnu poruku političarima u BiH

Skandalozno: Ukraden nacionalni spomenik BiH?!

Skandalozno: Ukraden nacionalni spomenik BiH?!

Ističe kako se krađa, međutim, nastavila do današnjih dana.

"Čajničko evanđelje je izuzeto vrijedan rukopis koji se odnosi na pisanu građu srednjovjekovne bosanske države. On je jedan od rijetkih koji se sačuvao u našoj zemlji, u tamošnjem manastiru, a sada je ukraden. Kako je do toga došlo, nije teško dokučiti jer naše kulturno-umjetničko blago počev od muzeja- nije zaštićeno", ističe Imamović. 

Dodaje da se nikada ne može procijeniti prava cijena nacionalnog blaga. Kao primjer naveo je onaj Hagade kojih je osam u svijetu, "ali ni jedna nije kao naša iz puno razloga".

"Ona je u svijetu najpoznatija i koliko ona vrijedi? Sudska procjena je milijarda i 200 miliona dolara", kazao je. Naglasio je kako će istraga pokazati da li su se i na koji način pojedici dočepali Čajničkog evanđelja.

"Međutim, činjenica je da je kod nas sve to maksimalno nezaštićeno", zaključio je profesor Enver Imamović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije