Imamović: Skupljamo potpise za smjenu Radete, ono je nastavak politike fašista

Radiosarajevo.ba
Imamović: Skupljamo potpise za smjenu Radete, ono je nastavak politike fašista
FOTO: AA / Enis Imamović

Enis Imamović, bošnjački poslanik u Skupštini Srbije, koji je u žižu javnosti dospio nakon odličnih nastupa u srbijanskom parlamentu, gdje je hrabro govorio o genocidu u Srebrenici, kaže za Radiosarajevo.ba da je ono što je jučer izjavila Vjerica Radeta, poslanica Srpske radikalne stranke ratnog zločinca Vojislava Šešelja, ismijavajući smrt srebreničke majke Hatidže Mehmdović, samo „nastavak fašističke politike koja je i inspirisala agresiju na BiH i genocid nad Bošnjacima“. 

Piše: Faruk Vele

"S obzirom da je pravda za genocid u Srebrenici spora, troma i nedekvatna, ona je ohrabrila ponovno buđenje fašizma i nacionalizma u glavama mnogih bolesnih umova. Mi smo Parlamentu Srbije predali rezoluciju o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici koja predviđa da ovakve i slične izjave budu kažnjive zakonom, a zločinačke riječi Vjerice Radete su glasno upozorenje koliko je neophodno da ta rezolucija bude usvojena upravo u Parlamentu Srbije čija je ona potpredsjednica“, kazao je Imamović za Radiosarajevo.ba.

Mi smo, potvrdio nam je Imamović, već pokrenuli proceduru prikupljanja potpisa poslanika za smjenu Vjerice Radete i očekujemo da nas u tom zahtjevu podrže i ostale kolege iz drugih poslaničkih grupa. 

"Želim, također, da podsjetim da je predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj osuđeni ratni zločinac kome još uvijek nije oduzet poslanički mandat, za šta najveću odgovornost snosi vladajuća većina koju kontroliše isti onaj Aleksandar Vučić, koji je svojevremeno izjavljivao da će 'za jednog Srbina ubiti stotinu muslimana (Bošnjaka)'. Ovakve izjave su upozorenje Bošnjacima, ali takođe i srpskom narodu, te teret na leđima srpske djece u čije ime ovakvi bolesni umovi govore i nastupaju“, zaključio je Imamović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije