Imam Velić: Ako primijetite da se neko osjeti na znoj, poklonite mu dezodorans

Radiosarajevo.ba
Imam Velić: Ako primijetite da se neko osjeti na znoj, poklonite mu dezodorans
Foto: Radiosarajevo.ba / Muhamed ef. Velić

Muhamed ef. Velić, imam Ferhadija džamije u Sarajevu, poznati autor, publicista i analitičar vjersko-kulturne i društveno-političke zbilje, objavio je na svom Facebook profilu "jedan mali vaz u vezi ljeta i vrelina koje su zahvatile Evropu, a tako i BiH". 

Njegov status prenosimo u cjelosti: 

"S tim u vezi, tu postoje dvije 'nadležnosti'. Prva je Božija, a druga je ljudska. Nije u redu i ne može se ljudsko petljati u Božije, a Božije jeste da se miješa u ljudsko. Konačno, bez Božijeg nema ni ljudskog, a Božije je neovisno od svega. 
Božija je nadležnost vrijeme, godišnje doba i temeperatura, a ne ljudska. Ljudska je nadležnost, u vezi vreline, da vodi računa o moralnoj čistoti i fizičko-fiziološkoj čistoći. Kad je vruće, čovjekov moral je na kušnji: kako će se ponašati, kako oblačiti, posebno je to važno za žene. Oduvijek se znalo i vjerovalo da je vrijeme povezano sa moralnošću ljudi. Jeste da je ugrijalo i da je vruće, ali nije u redu da žene gole i polugole hodaju javnim prostorom. To su detalji koji prave mozaik sveukupne propasti. Draga sestro, ako pak nisi propisno odjevena onda barem budi pristojno odjevena! Jer, pristojnost u odjevanju je najbliža propisnosti i čestitosti. 

Vjernici isto tako, kad ugrije, trebaju voditi računa o svojoj bukvalnoj i fiziološkoj čistoći. Redovno kupanje i tuširanje je na razini dnevne aktivnosti. Vjernici trebaju voditi računa o čistoći svoga tijela - da se ne osjete na znoj ili druge neugodne 'mirise'. Posebno moraju voditi računa o tome kada su u javnom prostoru, džamijama ili, pak, institucijama. Danas dezodoransi i osvježivači, pa i mirisi nisu skupi. Idealni su i kao pokloni. Ako primijetite da se neko osjeti na znoj, na jedan neupadljiv način poklonite mu miris ili dezodorans. Naravno, ti mirisi idu na čistu kožu, a ne na već oznojenu i zaprljalu, jer je kontra efekat. Isto tako nije u redu, a posebno sada u ovim vrućinama treba voditi računa, jesti jaku hranu, jakog mirisa, i ići u džamiju i izlaziti takakv među svijet.

Kako je ružno to kad se čovjek najede luka (pojede ćevape s dosta, dosta luka) pa ode u džamiju, a posebno se to odnosi na bijeli luk. Muhammed, a.s., je takvima zabranjivao da idu u džemat i da ga bihuzure, dok to ne izlapi. Isto tako, nije u redu da se mokrih nogu, nakon abdesta, ulazi u džamiju i da ih se briše o džamijske ćilime. Za to postoje ubrusi. Pa se onda pitamo što nam se čuju ćilimi nakon izvjesnog vremena. 

O svemu ovome, kao i o mnogim drugim stvarima, trebamo voditi računa, jer to je ljudska nadležnost. A to što je vrelo ljeto - pa to je u Božijoj nadležnosti. Allah da nam providi i da olakša!  Amin", napisao je efendija Velić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije