Igrice El-Bake i Flappy Fahro privukle pažnju Euronewsa

Radiosarajevo.ba
Igrice El-Bake i Flappy Fahro privukle pažnju Euronewsa
Kada spomenemo video igrice, prva asocijacija su sobe europskih tinejdžera koji cijele dane provode ispred računara, televizora ili mobitela.

Rijetkost je da video igrice zaokupljaju političku scenu.

Naravno, osim ako živite u Bosni i Hercegovini. Za ovu malu zemlju na Balkanu, kompjuterske igrice počinje se koristiti i u političke svrhe, ocjenjuje novinar Euronewsa Chris Harris.

Video igrice El-Bake i Flappy Fahro vrte se oko dvojice istaknutih bosanskih političara Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića”, piše Harris.

Izetbegović (61) jedan je od tri političara izabran u Predsjedništvo BiH, čije se predsjedavanje odvija kruženjem.

Izetbegović je 2010. godine, kada je prvi put pobjedio u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, obećao da će stvoriti 100.000 radnih mjesta.

“S obzirom na to da u oktobru 2018. godine slijede novi izbori, anonimni tvorac napravio je igricu El-Bake, sa licem Bakira Izetbegovića, kako bi glasače podsjetio na obećanje o 100.000 radnih mjesta”, ocjenjuje Euronews.

Igrač ima zadatak izbjegavajući policiju, ulične proteste i druge zamke krasti novac. Kako se navodi u opisu igrice na Google Play Store, igrica je posvećena onim 100.000 građana koji nisu uspjeli pronaći posao iako su radna mjesta obećana.

Druga igrica - Flappy Fahro - cilja Radončića, političkog rivala Bakira Izetbegovića. U svom opisu igrice, kreatori su napisali da je igrica napravljena kao reakcija na originalnu igricu El-Bake.

Euronews je upitao SDA i SBB da se očituju o napravljenim igricama, ali nije dobio odgovor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije