IGK u borbi protiv negatora genocida: Univerzitet u Beču zabranio aktivnosti profesora Manoscheka

4
Radiosarajevo.ba
IGK u borbi protiv negatora genocida: Univerzitet u Beču zabranio aktivnosti profesora Manoscheka
Foto: Kolaž / Emir Ramić, Walter Manoschek

Ured novoimenovanog rektora Univerzitet u Beču zabranio je aktivnosti profesora Manoscheka u naučno nastavnom procesu zbog negiranja Genocida u Srebrenici.

Tim povodom, oglasili su se iz Instituta za istraživanje genocida Kanada.

"Prošle godine IGK je dobio odgovor univerziteta u Beču u vezi sa izvještajem o genocidu u Srebrenici koji je naručio entitet RS u kome piše: 'Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde presudili su da masakr u Srebrenici predstavlja genocid. Univerzitet u Beču se slaže sa ovom ocjenom. Ovo je službeni stav Univerziteta u Beču. Bilo koja suprotna tvrdnja nema činjeničnu osnovu'.

Sead Turčalo: EU i NATO integracije - razbijanje mita o odvojenim putanjama za BiH

Sead Turčalo: EU i NATO integracije - razbijanje mita o odvojenim putanjama za BiH

IGK je putem svoga Internacionalnog ekspertnog tima nastavio korespondenciju sa univerzitetom u Beču, tražeći isključenje iz naučno nastavnog procesa profesora Manoscheka, negatora genocida u Srebrenici.

Falter, austrijski list pisao je o značajnim aktivnostima IGK u vezi borbe protiv negiranja genocida u Srebrenici na Univerzitetu u Beču.

U navedenom listu politolog Florian Bieber je osudio negiranje genocida u Srebrenici od strane profesora Waltera Manoscheka, dijeleći isto mišljenje kao i IGK da je reputacija univerziteta u Beču zbog negiranja genocida u Srebrenici od strane navedenog profesora u opasnosti. 

Ramić pisao rektoru Univerziteta u Beču: Vaš profesor negira genocid u Srebrenici

Ramić pisao rektoru Univerziteta u Beču: Vaš profesor negira genocid u Srebrenici

Austrijski list takođe je saopštio da je ured ured novoimenovanog rektora univerzitet u Beču zabranio nastavu za profesora Manoscheka zbog njegovog negiranja genocida u Srebrenici.

Činjenica da je profesoru Manoscheku, koji je negirao genocid u Srebrenici, zabranjeno predavanje, pokazuje mjerljive rezultate značajnih aktivnosti IGK u sprečavanju genocida, sprečavanju negiranja genocida i zaštiti ljudskih prava i sloboda, posebno prava na istinu i pravdu od strane žrtava genocida. 

Isključenje iz naučno nastavnog procesa negatora genocida jeste priznanje naporima IGK ali i jasan dokaz da je univerzitet u Beču, posebno njegov prethodni rektor Engl sramno, anticivilizacijski tolerisao negiranje genocida u Srebrenici.

IGK smatra da negiranje genocida nije mišljenje, već faza genocida. Univerzitet u Beču treba nazvati negiranje genocida njegovim imenom, a ne relativizirati ga kao individualno mišljenje.

Genocid je najteži zločin jer predstavlja zločin takvih razmjera i težine da šokira savjest čovječanstva i zahtijeva univerzalnu osudu i kažnjavanje. Da bi se potpuno distancirao od negiranja genocida i preuzeo odgovornost za žrtve genocida , univerzitet u Beču mora se javno distancirati od profesora Manoscheka i izdati javno izvinjenje, na čemu će IGK i dalje raditi", Institut za istraživanje genocida Kanada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije