IGK: 'Rušitelji države Bosne i Hercegovine i dalje imaju zaštitu Rusije'

1
Radiosarajevo.ba
IGK: 'Rušitelji države Bosne i Hercegovine i dalje imaju zaštitu Rusije'
FOTO: AA / Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) ocijenio je sramnom izjavu glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marije Zaharove kojom potvrđuje rusko anticivilizacijsko negiranje sudski presuđenog genocida u Srebrenici.

"Rušitelji države Bosne i Hercegovine i dalje imaju zaštitu Rusije, koja otvoreno prijeti bosanskohercegovačkoj zemlji, njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu. BiH je interes ruske države, interes koji je direktno u suprotnosti sa državom BiH, antibosanski interes koga Rusija brani kontinuirano uz pomoć Srbije i entiteta RS", saopćeno je iz IGK.

Smatraju kako je sramno negiranje genocida u Srebrenici od glasnogovornice ruskog Ministarstva vanjskih poslova poraz svjetske pravde, uspostavljene kroz Međunarodni sud pravde i nemoći međunarodne zajednice da konkretnim mjerama sankcioniše one koji negiraju odluke pravosudnih organe te međunarodne zajednice.

Pravosuđe u BiH: Procesi se namjerno odugovlače, pojedini advokati zarađuju milione

Pravosuđe u BiH: Procesi se namjerno odugovlače, pojedini advokati zarađuju milione

Istovremeno ističe kako ruskim negiranjem genocida u Srebrenici gubi čitav svijet.

"Umjesto kontinuiranog negiranja genocida u Srebrenici, Rusija bi trebala pokušati nešto naučiti iz svojih državnih grešaka. Ruske anticivilizacijske izjave koje negiraju genocid u Srebrenici, a time i Međunarodni sud pravde, međunarodno pravo i pravdu i Ujedinjene nacije prije svega ponižavaju samu Rusiju i vode na pogrešan, antihistorijski i anticivilizacijski trag rusku državu", navodi se u reagiranju IGK-a.

Kako se nadalje navodi, rusko negiranje genocida ne vrijeđa samo žrtve, nego i predstavlja prepreku za bolju budućnost svijeta.

"U uslovima agresije na Ukrajinu na rusku kontinuiranu dehumanizaciju žrtava genocida u Srebrenici i ponižavanje istine, pravde, nepoštovanje presuda međunarodnih i nacionalnih sudova, nepoštovanje međunarodne pravde, nepoštovanje rezolucija Ujedinjenih nacija, rezolucija i deklaracija o genocidu u Srebrenici parlamenata više od 50 država i na kraju na rusko sramno ponižavanje države BiH, mora međunarodna zajednica jedinstveno odgovoriti kao što je odgovorila u slučaju ruske agresije na Ukrajinu", navode iz IGK-a.

Potcrtavaju da međunarodna zajednica mora reagirati i jedinstveno odgovoriti na negiranje genocida i ponižavanje države Bosne i Hercegovine.

"Poruka međunarodnoj zajednici - kao što se okupila oko Ukrajine, okupite se i oko Bosne i Hercegovine, barem sada u uslovima opasnog negiranja genocida i države Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije