IGK pozdravlja odluke visokog predstavnika u BiH u vezi Memorijalnog centra Potočari

0
Radiosarajevo.ba
IGK pozdravlja odluke visokog predstavnika u BiH u vezi Memorijalnog centra Potočari
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Potočari

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) pozdravlja odluke Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta u vezi Memorijalnog centra Potočari.

Saopštenje Instituta za istraživanje genocida Kanada prenosimo u cijelosti:

"Odluka kojom se omogućuje da Memorijalni centar Potočari razvija i širi aktivnosti je izuzetno značajna kako za institucionalizaciju kulture sjećanja u borbi protiv kulture zaborava, tako i za budućnost Bosne i Hercegovine u kojoj istina, pravda i poštovanje sudskih, historijskih i naučnih činjenica o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini je veoma bitna.

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Studentici ostalo još 12 mjeseci života: 'Mislila sam da je samo mamurluk...'

Druga odluka koja se odnosi na zabranu izbora i javne funckije koje su osuđeni za zločine, genocid kao i zabranu dodjele nagradu takvih lica daju nadu preživjelim žrtvama genocida, ratnog zločina i zločina protiv čovječnosti da će istina pobjediti laž, pravda krivdu.

IGK nastavlja kontinuiranu borba za istinu i pravdu. Naš motiv borbe za istinu i pravdu nije mržnja protiv drugog i drugačijeg, nego oslobađanje žrtve od straha pomoću kulture pamćenja, a u ime bolje budućnosti. Jer oslobađanje žrtve od straha pomoću kulture pamćenja je ljudsko i božije pravo koje traži kaznu zločincima, a dobrim ljudima trasiranje puta kao boljem, sretnijem, humanijem životu. Ne može se sa smetlišta historije iskopati progres, ako istina i pravda izgube, ako mržnja pobjedi ljubav, ako nada izgubi od beznađa.

IGK se zahvaljuje preživjelima, žrtvama, organizacijama, Muniri Subašić i njenom timu, direktoru centra Emiru Suljagiću i timu te svim domaćim i međunarodnim faktorima koji nisu zaboravili značaj Memorijalnog centra Potočari", stoji u saopštenju IGK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije