IGK pisao europskoj komesarki za ljudska prava: Milanović kontinuirano negira genocid u Srebrenici

6
Radiosarajevo.ba
IGK pisao europskoj komesarki za ljudska prava: Milanović kontinuirano negira genocid u Srebrenici
Foto: EPA / Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović

IGK je poslao pismo europskoj komesarki za ljudska prava Dunji Mijatović povodom kontinuiranog negiranja genocida u Srebrenici od strane predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

U pismu koje je potpisao profesor Emir Ramić, direktor IGK između ostalog piše:

Iz OHR-a se oglasili nakon što je Zoran Milanović negirao genocid u Srebrenici

Iz OHR-a se oglasili nakon što je Zoran Milanović negirao genocid u Srebrenici

"Već duže vrijeme predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović daje izjave u kojima negira i umanjiva značaj genocida u Srebrenici počinjen nad bošnjačkim stanovništvom 1995. godine. Zadnje izjave izrečene su na sastanku regionalnih čelnika u Sloveniji, uključujući srpskog člana tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera manjeg entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini, Milorada Dodika. Dodik je samoprozvani saveznik Vladimira Putina i serijski negator genocida, a uz to je i prvak ruskog uplitanja na Zapadnom Balkanu. Manji entitet Republika Srpska u Bosni i Hercegovini, njegovo rukovodstvo, uz pomoć i potporu Republike Srbije, počinilo je genocid u Srebrenici.

Stalno ponavljanje osjećaja koje dugo zastupaju subjekti koje podržava Rusija ima za cilj političku destabilizaciju regije, posebno Bosne i Hercegovine i dodatno sprječava njezinu integracije u EU i NATO.

Implikacije predsjednika države Republike Hrvatske, članice NATO i EU koji javno izražava poricanje i relativizaciju genocida u trenutnoj političkoj klimi Zapadnog Balkana i Europe u cjelini se ne mogu prešutjeti. U ovom razdoblju nestabilnosti u široj regiji posebno zabrinjava i činjenica da ove izjave nisu izolirani incident i da predstavljaju dugu povijest takvih izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Molimo Vas za Vaš stav povodom ovakvih izjava predsjednika Republike Hrvatske, države članice EU i NATO-a u kojima se opasno, sramno, anticivilizacijski, dehumanizirajuči negira i umanjuje pravno priznati i presuđeni genocid u Srebrenici", navedno je u pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije