Nakon negiranja Manoscheka: Univerzitet u Beču rekao službeni stav o Srebrenici

6
Radiosarajevo.ba
Nakon negiranja Manoscheka: Univerzitet u Beču rekao službeni stav o Srebrenici
Foto: EPA-EFE / Potočari

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio je otvoreno pismo rektoru Univerziteta u Beču profesoru Heinzu Werneru Englu, u kojem traži konkretan stav univerziteta po pitanju rada profesora Waltera Manoscheka, negatora genocida u Srebrenici.

IGK je dobio zvaničan odgovor Univerziteta u Beču u kome se kaže:

"U vezi sa izvještajem o genocidu u Srebrenici koji je naručilaRS, Univerzitet u Beču želi naglasiti: Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde presudili su da masakr u Srebrenici predstavlja genocid. Univerzitet u Beču se slaže sa ovom ocjenom. Ovo je službeni stav Univerziteta u Beču. Bilo koja suprotna tvrdnja nema činjeničnu osnovu".

Svečana sjednica Skupštine KS: Priznanja za ambasadora Namooru, Pejakovića, Barlova, Hurem...

Svečana sjednica Skupštine KS: Priznanja za ambasadora Namooru, Pejakovića, Barlova, Hurem...

IGK pozdravlja stav Univerziteta u Beču kojim priznaje presude međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici.

"Na žalost nismo dobili stav Univerziteta u Beču po pitanju profesora Waltera Manoscheka, negatora genocida u Srebrenici, koji radi za univerzitet i što smo takođe tražili. Stav IGK je da negator genocida u Srebrenici, odnosno negator međunarodnih sudova i njihovih osnivača, Ujedinjenih nacija, negator međunarodne pravde, ne može koristiti respektabilnu akademsku instituciju za svoja anticivilizacijska djela, negiranja genocvida u Srebrenici.

Pitamo se da li bi negatori holokausta mogli raditi u akademskim institucijama. Istovremeno negator genocida ne može u akademskom i obrazovnom prostoru odgajati mlade osobe koji trebaju biti nosioci borbe protiv novih genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. IGK će o ovome stavu nastaviti korespondenciju sa Univerzitetom u Beču", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije