Ifet Feraget: 'Ovo je reakcija na nepoštivanje pravila krivičnog postupka'

1
A. Čančar
Ifet Feraget: 'Ovo je reakcija na nepoštivanje pravila krivičnog postupka'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ifet Feraget

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine je na zahtjev Tužilaštva BiH ukinulo oslobađajuću presudu Zijadu Mutapu i drugima u predmetu "Dženan Memić".

Postupajući tužitelji u predmetu, dokazivat će navode optužnice pred Apelacionim vijećem Suda BiH, a suđenje će biti ponovljeno, to je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio Ifet Feraget, advokat porodice Dženan Memić.

"Prvostepena oslobađajuća presuda je ukinuta na način da je Sud Bosne i Hercegovine uvažio žalbu Tužilaštva. Pravila postupka su garancija za donošenje pravilne i zakonite presude, a nepoštivanje tih pravila ili bitne povrede krivičnog postupka se sankcionišu ukidanjem takvih presuda. Naravno ako je značaj i cilj onih zakonskih odredbi koje su povrijeđene takav da utječe na zakonitost i pravilnost donijete presude", izjavio je advokat.

Premijer liga BiH: FK Velež upisao novu pobjedu i učvrstio se na mjestu koje vodi u Europu

Premijer liga BiH: FK Velež upisao novu pobjedu i učvrstio se na mjestu koje vodi u Europu

Kako navodi, takav rasplet događaja je očekivan.

"Ja sam odmah nakon objavljivanja one prvostepene presude 24. novembra prošle godine rekao da očekujem ukidanje takve presude jer sud je dužan prema zakonu određeno i potpuno navesti koje to činjenice i iz kojih razloga je to uzeto kao dokazane ili kao nedokazane i mora dati vjerodostojnost tih dokaza koji su suprotstavljeni. Mora navesti zbog čega neki prijedlog stranke nije uvažio, zašto je odlučio da se neki svjedok ne sasluša. Ova presuda koja je ukinuta nije poštovala ta pravila i sankcija za takvo nepoštivanje pravila krivičnog postpuka se zove ukidanje presude", dodao je Ifet Feraget.

Reakcija Muriza Memića nakon ukidanja oslobađajuće presude: "Ovo nam vraća nadu i vjeru u pravdu"

Reakcija Muriza Memića nakon ukidanja oslobađajuće presude: "Ovo nam vraća nadu i vjeru u pravdu"

Sada slijedi pretres pred Apelacionim odjeljenjem, koje će biti zakazano u dogledno vrijeme, dodao je.

"Taj postupak će biti nešto kraći nego prvostepeni, ali u svakom slučaju to je uvijek nešto što ja naglašavam, a to je da trebamo biti profesionalci. Ne prejudiciram ničiju krivicu, postoji zakon i svjestan sam da zakonska pravila osiguravaju da niko nevin ne bude osuđen, ali isto tako osiguravaju da se onome ko e počinio krivično djelo mora izreći kazna na način i pod uvjetom kako je to propisano zakonom", zaključio je Ifet Feraget za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila njegova tadašnja djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić Dženan Memić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Sud BiH je u novembru oslobodio Zijada Mutapa i druge koji se terete da su djelovali kao organizovana kriminalna grupa, s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić 8. februara 2016. zadobio teške tjelesne povrede od kojih je preminuo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije