Feraget o odluci za Gordanu Tadić: Stiče se dojam da se radi o pritisku

6
N. Ka.
Feraget o odluci za Gordanu Tadić: Stiče se dojam da se radi o pritisku
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ifet Feraget

Gordana Tadić je razriješena dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i ostat će samo državna tužiteljica.

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a, utvrdila je da je Gordana Tadić, postupajući kao glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, počinila disciplinske prekršaje koji se odnose na automatsku dodjelu krivičnih predmeta i sigurnosne provjere.

Odluka Disciplinske komisije dostavljena je u ponedjeljak čelnicima VSTV-a i Uredu disciplinske tužiteljice.

Ifet Feraget, advokat porodice Memić i Dragičević je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kazao da se ovdje stiče dojam da se radi o očitom pritisku na Gordanu Tadić zbog rada na započetim predmetima.

"Ona je primjer časnog i profesionalnog odnosa prema oštećenom, kako treba da se radi. Nešto kao tužilaštvo pri Haškom tribunalu, gdje je oštećeni na prvom mjestu. Evo imamo primjer kod Dalide to nikad nije bilo, a Davor je protjeran iz Banja luke", rekao je Ifet.

On ističe da je ona aktivno vodila najavljenu istragu u oba predmeta i da se već vide značajni rezultati, što očigledno nekome nije odgovaralo.

Ako se analiziraju optužbe koje joj se stavljaju na teret, Gordana je radila sve po principu kako to rade i ostala tužilaštva, poručio je Ifet.

"Svaki tužilac ima pravo da formira tužilačke timove, što se desilo i u predmetu Dženan Memić. To je njeno pravo u skladu sa Pravilnikom Tužilaštva, a što se tiče sigurnosnih provjera, te procedure nisu okončane ni u jednom tužilaštvu, tu nema njene odgovornosti.

Potrebno je potcrtati da ovo nije konačna odluka, jer ona ima pravo na žalbu", zaključio je on.

Ifet Feraget advokat je porodica ubijenih mladića Dženana Memića i Davida Dragičevića. Oba slučaja još uvijek se vode kao neriješena, a ljudi koji su odgovorni za smrt Dženana i Davida i dalje su na slobodi.

Dženan Memić je preminuo 15. februara 2016, sedam dana nakon što je napadnut u Velikoj aleji na Ilidži. Imao je 22 godine. Tužilaštvo Kantona Sarajevo za ovaj je zločin optužilo Ljubu i Bekriju Seferovića, optuživši ih da su skrivili saobraćajnu nesreću. Dženanova porodica tvrdi da je Dženan ubijen. Sefereovići su oslobođeni krivice na Kantonalnom sudu, a o ovom predmetu sad odlučuje Vrhovni sud Federacije. Istovremeno je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Alise Mutap (udato Ramić), koja je bila Dženanova djevojka i bila s njim u noći kada je stradao. Kaže da se ničeg ne sjeća. Uz Alisu, optuženi su i njen otac Zijad Mutap, te Hasan Dupovac i Josip Barić.

David Dragičević bio je 21-godišnji student elektrotehnike iz Banje Luke. Nestao je u noći sa 17. na 18. mart 2018. godine nakon što se udaljio iz porodične kuće prema centru grada. Tijelo mladića je pronađeno na ušću pritoke Crkvene u rijeku Vrbas kod tvrđave Kastel, dana 24. marta. Prvobitnom policijskom istragom je rečeno da je smrt nastala utapanjem, ali bez elemenata krivičnog djela, da bi tužilac nakon tri mjeseca vršenja predistražnih radnji dana 28. juna 2018. donio naredbu o sprovođenju istrage protiv nepoznatih počinilaca zbog osnova sumnje za ubistvo. Davidova porodica tvrdi da je mladić ubijen te da vrhuška vlasti zna i/ili skriva počinitelje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije