! / Gordana Tadić razriješena dužnosti glavne tužiteljice BiH

26. 07. 2021. u 15:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 1211

Gordana Tadić je razriješena dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i ostat će samo državna tužiteljica.

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a, saznaje Istraga.ba, utvrdila je da je Gordana Tadić, postupajući kao glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, počinila disciplinske prekršaje koji se odnose na automatsku dodjelu krivičnih predmeta i sigurnosne provjere.

Odluka Disciplinske komisije dostavljena je u ponedjeljak čelnicima VSTV-a i Uredu disciplinske tužiteljice.

Do pravosnažnosti odluke – Gordana Tadić neće biti biti udaljena sa mjesta glavne državne tužiteljice, što je do sada nezabilježena praksa u bh. pravosuđu. Na ovu odluku ona ima pravo žalbe. UDT je početkom aprila ove godine podnio disciplinsku tužbu protiv glavne državne tužiteljice Gordane Tadić.


“Tužba protiv Tadić je podnesena zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti, propuštanja da postupi u skladu sa odlukama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) te ponašanja koje šteti ugledu tužilačke funkcije”, saopćeno je tada iz UDT-a.

Gordana Tadić je, piše Istraga.ba, imala privilegovane tužioce kojima je dodjeljivala predmete, uglavnom one koje je ona željela kontrolisati.

Među tim privilegovanim tužiocima su bili – Ćazim Hasanspahić, Oleg Čavka, Vedrana Mijović, Merisa Nurkić, Džermin Pašić i Dubravko Čampara.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (19)