IDDEEA donijela važnu odluku: Evo koja taksa bi se mogla ukinuti

0
Radiosarajevo.ba
IDDEEA donijela važnu odluku: Evo koja taksa bi se mogla ukinuti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Šalter / Ilustracija

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine oglasila se danas, 21. marta, povodom visine naknade za pristup podacima iz evidencija Agencije.

Kako su naveli u saopštenju, Vijeću ministara Bosne i Hercegovine poslana je na odobravanje Odluka o potpunom ukidanju takse putem elektronske razmjene podataka. To bi značilo da, ako građani ili firme koje zatraže podatke elektronskim putem, ne bi plaćali taksu koja trenutno iznosi tri KM. 

"Agencija je odmah nakon stupanja na snagu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti BiH, predložila besplatnu elektronsku razmjenu podataka za pravna lica obuhvaćena ovim Zakonom, što smatramo veoma korisnim za građane i pravna lica poput banaka kojima ova usluga može biti samo od koristi za brže poslovanje i komunikaciju sa klijentima. To nam potvrđuje i velika zainteresovanost bankarskog sektora koji su kontaktirali IDDEEA-u kako bi što prije implementirali ovu uslugu”, navode iz IDDEEA-e.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Predložili su da fizička i privatna lica iz inostranstva plaćaju naknadu od 50 KM. 

"Međutim treba naglasiti da se ovdje radi uglavnom o stranim pravnim licima koji podnose zahtjev za povremeni pristup podacima o građanima BiH (najčešće radi pribavljanja podataka vezano za dostavljanje kazni i prekršajnih naloga našim građanima).

Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine dnevno dobija preko 2,5 miliona upita, međutim taj broj se ne odnosi samo na broj zahtjeva za pristup podacima nego i na različite upite prijemnih odnosno izvornih organa. Uzimajući u obzir pozitivna iskustva i primjere zemalja Evropske unije, duboko smo uvjereni da je ovo izuzetno potrebno a i veoma pozitivno za sve građane Bosne i Hercegovine”, poručili su iz IDDEEA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije