ICMP: Nova inicijativa za pronalaženje skrivenih grobnica u BIH

Fena
ICMP: Nova inicijativa za pronalaženje skrivenih grobnica u BIH
Međunarodna komisija za nestale osobe pokreće novu inicijativu za pronalaženje masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini.

"Dok je više od 23.000 od 31.000 osoba nestalih u BiH tokom rata pronađeno i identifikovano, što je omjer identifikacija kakav nije zabilježen drugdje u svijetu, ICMP je dosljedan u nastojanju da neprekidno podsjeća predstavnike vlasti i javnost da više od 7.000 porodica još uvijek ne zna kakva je sudbina njihovih bližnjih", saopćeno je iz ICMP-a.

U saopćenju se ističe da je ključno da se potraga za nestalima nastavi.

Iz ICMP-a napominju da s protokom vremena postaje sve teže prikupiti informacije koje će dovesti do otkrivanja skrivenih grobnica, „ali je takve grobnice još uvijek moguće pronaći, a ICMP sarađuje s nadležnim institucijama kako bi osigurali da se poduzima svaki mogući korak ka njihovom otkrivanju“.

"Prijava lokacije je aplikacija jednostavne upotrebe, kojoj se može pristupiti putem ICMP-ovog Centra za upit. Omogućuje prijavu masovnih grobnica i drugih lokacija na kojima se mogu nalaziti posmrtni ostaci nestalih osoba. Informacije se mogu unijeti anonimno ili s kontakt podacima", navodi se u saopćenju.

ICMP će 28. juna u Sarajevu održati konferenciju za medije s ciljem predstavljanja aplikacije Prijava lokacije.

Direktor ICMP-ovog Odjela za razvoj sistema baza podataka, Adnan Rizvić, pojasnit će kako Prijava lokacije funkcionira te kako je javnost može koristiti za prijavu informacija.

Rukovodilac ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan, Matthew Holliday, dat će više informacija o trenutnom statusu procesa pronalaženja i identifikacije nestalih osoba u BiH i opisati korake koje je potrebno poduzeti kako bi se održao tempo u ovom procesu, a porodice nestalih počele primati potporu koja im je zagarantovana.

Munira Subašić iz udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa obratit će se javnosti apelom za iznošenje informacija koje mogu dovesti do otkrivanja lokacija skrivenih grobnica - najavljeno je iz ICMP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije