I Vlada RS-a povukla potez: Pripreme za kažnjavanje svih koji uvrijede ovaj entitet

2
Radiosarajevo.ba
I Vlada RS-a povukla potez: Pripreme za kažnjavanje svih koji uvrijede ovaj entitet
Foto: Fena / Sa sjednice Vlade RS-a

Vlada RS-a, na 27. posebnoj sjednici održanoj danas, utvrdila je Mišljenje na Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika RS-a, po hitnom postupku.

Entitetska vlada smatra da je Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika RS-a, usaglašen sa Ustavom, pravnim sistemom RS i Pravilima za izradu zakona i drugih propisa ovog entiteta, te da se može uputiti u daljnju proceduru.

Podsjetimo, predstavnici parlamentarnih stranaka u RS-u ovog su ponedjeljka održali sastanak na kojem su odlučili da će, do daljnjeg, bojkotirati rad državnih institucija BiH, te mijenjati Krivični zakon RS-a.

Sve ovo je njihov odgovor na to što je visoki predstavnik u BiH (u odlasku) Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH kojima se, između ostalog, kažnjava negiranje genocida u našoj zemlji.

A, ako je suditi po ATV-u, prijedlog izmjena Krivičnog zakona RS-a će izgledati ovako:
1 Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju RS, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kazniće se kaznom zatvora do tri godine.
2 Ako je djelo iz stava 1. ovog člana izvršeno na način da se RS označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
3. Ako je djelo iz stava 2. ovog člana izvršilo službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, kazniće se kaznom zatvora od dvije do deset godina.
4. Ako su djela iz st. 1. do 3. ovog člana izvršena u namjeri promjene ustavnog uređenja RS, njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina.

Takođe, Vlada RS danas je utvrdila Mišljenje na Prijedlog zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, po hitnom postupku.

Vlada RS smatra da je Prijedlog zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, usaglašen sa Ustavom, pravnim sistemom RS i Pravilima za izradu zakona i drugih propisa RS, te da se isti može uputiti u dalju proceduru, saopćeno je iz Vlade RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije