I Mostarci izašli na protest: Sudbina ovoga grada je u rukama šake ljudi

Fena
I Mostarci izašli na protest: Sudbina ovoga grada je u rukama šake ljudi

Građana Mostara sudjelovali su u subotu u mirnim protestnim šetnjama želeći iskazati nezadovoljstvo odlukom Centralne izborne komisije (CIK) i ukazati na neophodnost održavanja izbora u tom gradu.

Organizator prosvjedne šetnje koja je krenula od Sjevernog logora bila je Građanska inicijativa "Jer nas se tiče", čiji članovi su poručili kako ne žele dopustiti da Mostar i ove godine bude grad bez izbora.

"Razočarani smo saznanjem da Centralna izborna komisija opet nije raspisala izbore za Gradsko vijeće grada Mostara. Šetnju organiziramo zbog stanja u kojem se nalazi Mostar, zbog neodržavanja izbora, nepostojanja Gradske uprave gdje smo i mi prije svega preko deponije na Uborku osjetili nemogućnost rješavanja tog, kao i drugih problema u gradu Mostaru", kazao je predsjednik Inicijative "Jer nas se tiče" Omer Hujdur.

mostar_protest_izbori_fena_01.jpg - undefined

Foto: Fena

Poručio je kako više neće dozvoliti da "šaka ljudi" odlučuje o njihovoj sudbini. 

"Nećemo više trpjeti samovolju političara. Sudbina ovoga grada je u rukama 'šake ljudi' i nećemo dozvoliti da u naredne četiri godine odlučuju o našoj sudbini i sudbini naše djece", poručio je Hujdur.

Protestnu šetnju koja je krenula sa Španskog trga organizirao je mostarski Gradski odbor Platforme za progres, a njeni sudionici također su izrazili nezadovoljstvo odlukom CIK-a te poručili kako se volja građana Mostara mora pokazati na izborima.

"Odlučili smo i na ovaj način dignuti glas i kazati kako konačno nakon 12 godina imamo pravo birati i biti birani. Nažalost, Mostar za razliku od drugih sredina već 12 godina nema to pravo. Već 10 godina dvije vodeće nacionalne stranke pregovaraju i ne mogu naći rješenje i mislim da se nikada neće dogovoriti. Platforma za progres je prepoznala važnost Mostara i mišljenja smo kako Mostar bude uređen tako će biti uređena i BiH", kazao je član Političkog savjeta Platforme za progres Edin Batlak.

mostar_protest_izbori_fena_05.jpg - undefined

Foto: Fena

Posjetio je kako je ta stranka ranije ove godine ponudila dokument koji obuhvaća principe i rješenja za političko uređenje grada Mostara.

"Mišljenja samo da je naše rješenje dugoročno i da se jednom okovi Mostara moraju skinuti, jer on ima sve predispozicije da bude najbolji i najrazvijeniji grad u cijelog BiH", kazao je Batlak.

Današnjom protestnom šetnjom, kako je dodao, žele poručiti kako je dosta beznađa "jer se ovo suštinski pretvorilo u tiraniju nad običnim građanima koji su željni mirnog života".

Tijekom protestnih šetnji u Mostaru građani su se pridržavali propisanih epidemioloških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije