I jučer nastavljeno povećanje zagađenja zraka

Radiosarajevo.ba
I jučer nastavljeno povećanje zagađenja zraka
Trend povećanja koncentracija zagađujućih materija u zraku nastavljen je jučer, a jutros na većini mjernih mjesta kvalitet zraka je sličan jučerašnjem, saopćeno je Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Opća meteorološka slika, s aspekta utjecaja na kvalitet zraka, trebala bi do kraja dana postati povoljnija.

Destabilizacija atmosfere, podizanje temperature zraka, nešto jači vjetar južnog i jugozapadnog smjera koji će donijeti i padavine u većem dijelu zemlje rezultirat će značajnijim opadanjem koncentracija zagađujućih materija u zraku tokom sutrašnjeg dana.

U srijedu su na svim mjernim mjestima u Federaciji s kojih FHMZ prikuplja podatke (osim na stanici Ivan-sedlo) prekoračene propisane srednje dnevne granične vrijednosti za lebdeće čestice (>50 ug/m3). Zrak je ovim polutantom najviše bio zasićen u Živinicama, Tuzli, Zenici i Sarajevu.

Propisane granične srednje dnevne vrijednosti koncentracija za sumpordioksid (>125 ug/m3) su prekoračene na više mjernih mjesta, a najviše koncentracije zabilježne su u Zenici (>300 ug/m3), Živinicama i Tuzli. Visoka koncentracija ovog polutanta zabilježena je na jednoj mjernoj stanici u Sarajevu (Otoka).

Prekoračenja propisanih vrijednosti za druge mjerene polutante nisu zabilježena.

Za provedbu koraka i mjera za sprečavanje prekomjernog zagađenja zraka nadležne su kantonalne i općinske institucije.

Za savjetovanje o ponašanju građana u ovakvim situacijama nadležne su zdravstvene institucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije