I dok političari danas pregovaraju u Sarajevu, par metara dalje - tužna realnost

4
Radiosarajevo.ba
I dok političari danas pregovaraju u Sarajevu, par metara dalje - tužna realnost
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Red danas ispred Njemačke ambasade u Sarajevu

"Nijedan Hrvat, niti Bošnjak, iz BiH nije otišao zbog Izbornog zakona."

Dugo će ova rečenica bivšeg predsjednika HSP-a Zvonke Jurišića stajati iznad sumornog bosanskohercegovačkog društva koje demografski - kao i u svakom drugom segmentu - trenutno prolazi katastrofu.

U državi nas je sve manje, a i ovo što živi tu, uglavnom je "zemlja staraca". 

Saudijska Arabija reagovala na neuspjesno usvajanje rezolucije o prijemu Palestine u UN

Saudijska Arabija reagovala na neuspjesno usvajanje rezolucije o prijemu Palestine u UN

Škole se zatvaraju, a mnogi naši učenici znanja sada stiču u brojnim europskim školama...

I dok će danas u prostorijama Delegacije Europske unije u Sarajevu po redu pregovarati političari sa međunarodnim zvaničnicima Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst, trveći iznova priče o izbornom zakonu, tek nekoliko metara dalje jedan će drugi red oslikati šta je zapravo stvarnost Bosne i Hercegovine.

Ispred zgrade Njemačke ambasade u Sarajevu, kako je jutros zabilježio reporter portala Radiosarajevo.ba, stoje sinovi, braća i očevi, rođaci i prijatelji čekajući papir koji će im omogućiti da budućnost, i svoju i svoje obitelji, potraže tamo negdje, "ispod sunca tuđeg neba".

Dakle, dok s vrha opet čujemo samo ustav, izborni zakon, rat, nacionalizam i raznorazna huškanja, iz ove zemlje polako, ali sigurno nestaju cijeli gradovi. 

"Živimo u društvu u kojem se ni trideset godina od početka agresije i izvršenja zločina ne odustaje od velikodržavne ideologije, što doprinosi odlasku stanovništva i iz sigurnosnih razloga uz one koji su ekonomske prirode i slično", zabilježit će nedavno i doktor socioloških nauka i naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Muamer Džananović.

Ko izađe zadnji, neka ugasi svjetlo...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije