I danas na snazi upozorenje: Meteorolozi objavili prognozu do ponedjeljka - evo kad će biti kiše

1
Radiosarajevo.ba
I danas na snazi upozorenje: Meteorolozi objavili prognozu do ponedjeljka - evo kad će biti kiše
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Kiša u Sarajevu

Jutros je u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno vedro. Na snazi je i danas narandžasti meteoalarm zbog toplotnog vala, a upozorenje glasi:

"Budite spremni obustaviti aktivnosti na otvorenom.Budite spremni na visoke temperature koje će dovesti do zdravstvenih rizika među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe. Slušajte i djelovati na savjet iz vlasti. Poslušajte i djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa."

Temperature zraka u 8 sati (°C): Bugojno 19; Drvar 20; Sanski Most 21; Banja Luka, Bihać, Livno, Sarajevo, Široki Brijeg, Sokolac, Zenica 22; Doboj, Gradačac, Tuzla 24; Bijeljina, Zvornik 25; Trebinje 27; Neum 29; Mostar 30; Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 947 hPa, za 4 hPa je viši od normalnog i lagano raste. Temperatura mora u Neumu je 29 stepeni.

Obustavljeni letovi širom svijeta: Kako danas radi Međunarodni aerodrom Sarajevo?

Obustavljeni letovi širom svijeta: Kako danas radi Međunarodni aerodrom Sarajevo?

Bioprognoza: Biometeorološke prilike su nepovoljne. Pojačan osjet sparine u poslijepodnevnim satima kod osjetljivih osoba mogao bi izazvati reakcije u vidu glavobolje i malaksalosti, stoga ne treba pretjerivati sa aktivnostima. Prilikom boravka na otvorenom neophodna je zaštita kože i očiju od štetnog UV zračenja te prilagoditi odijevanje. Manjak svježine tokom noći također će uzrokovati probleme sa snom. Savjetujemo Vam da se pridržavate uputa ljekara.

Danas u Bosni sunčano uz umjerenu oblačnost, a u Hercegovini pretežno vedro uz umjeren porast naoblake tokom dana. Poslije podne i dio večeri se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina. Intenzivnije padavine ponegdje u centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab, uglavnom, sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura zraka od 28 do 34, na jugu do 40 °C. U Sarajevu sunčano uz umjerenu oblačnost. Poslije podne su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Dnevna temperatura zraka oko 34 °C.

U petak sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana. Poslije podne i tokom noći se očekuju pljuskovi sa grmljavinom, koji lokalno mogu biti i izraženiji. Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu do 28, a dnevna od 28 do 34, na jugu 40 °C.

Nevrijeme pogodilo BiH: Pogledajte snimak jakog pljuska i vjetra

Nevrijeme pogodilo BiH: Pogledajte snimak jakog pljuska i vjetra

U subotu u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom se očekuju u Bosni i na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjeren u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 25, na jugu do 28, a dnevna od 27 do 33, na jugu 40 °C.

U nedjelju u Bosni prije podne umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz postepeno razvedravanje tokom poslijepodneva. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Kiša ili lokalni pljuskovi se očekuju centralnim, istočnim, sjevernim područjima Bosne i na sjeveru Hercegovine. Padavine uglavnom u prvom dijelu dana. Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeverni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 26 do 33, na jugu 37 °C.

U ponedjeljak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi se očekuju u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Vjetar slab u Hercegovini jugozapadni, a u Bosni sjeverni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 28 do 34, na jugu 37 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije